• Посилання скопійовано

З 28 жовтня діє закон про виведення з ринку системно важливого банку під час війни

27 жовтня опубліковано Закон № 2643-IX щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану. Зараз таких банків 14, про який саме йдеться – у законі не зазначено. Закон діє з 28 жовтня

З 28 жовтня діє закон про виведення з ринку системно важливого банку під час війни

26 жовтня Президент В. Зеленський підписав законопроєкт №8069. Тепер це Закон від 06.10.2022 р. № 2643-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей виведення з ринку системно важливого банку в умовах воєнного стану".

Він набирає чинності 28 жовтня 2022 року (з дня, наступного за днем його опублікування в "Голосі України" №219).

Зауважимо, що зараз за переліком, затвердженим НБУ в Україні існує 14 системно важливих банків. Однак більшість експертів справедливо вважає, що створення нового закону пов'язано із виведенням з ринку банків з російськими власниками (зокрема, "Альфа-банку"). Хоч назви банків (банку) у законі не наводяться, війна проходить повз увесь текст, починаючи з назви. Пояснюється і причина виведення з ринку: у зв’язку з військовою агресією Російської Федерації проти України.

 

Коротко про закон

Пропонується надати Мінфіну право за пропозицією НБУ брати участь у виведенні з ринку системно важливого банку з підстав, які настали під час здійсненої рф агресії проти України:

- націоналізація системно важливого банку відбуватиметься через процедуру віднесення банку до категорії неплатоспроможних, однак не потребуватиме докапіталізації з боку держави – продаж банку за 1 грн буде проводитись незалежно від фактичного розміру регулятивного капіталу банку на день прийняття НБУ відповідного рішення;

- Фонд не здійснюватиме зміну розміру статутного капіталу неплатоспроможного системно важливого банку, деномінацію акцій такого банку, у тому числі не буде проводити обміну грошових зобов’язань банку на акції додаткової емісії;

- замість обміну вкладів на акції з наступним їх викупом державою запроваджується припинення зобов’язань банку перед контролерами та власниками істотної участі у такому банку, а також підсанкційними особами з наступним зарахуванням коштів за цими зобов'язаннями у дохід банку (також збільшується капітал банку);

- відшкодування вартості акцій акціонерам (у разі її перевищення 1 грн за висновком аудиторської компанії) буде можливим тільки після компенсації збитків державі Україна від рф і виключно за рахунок таких коштів.

Також про проєкт ми писали у цій новині.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»