• Посилання скопійовано

Замість актів виконаних робіт – тільки рахунки-фактури: новий законопроєкт

Законопроєктом №8125 пропонується запровадити єдиний зрозумілий підхід, за яким рахунків-фактур буде достатньо, щоби підтвердити виконання робіт та відобразити таку операцію в обліку

Замість актів виконаних робіт – тільки рахунки-фактури: новий законопроєкт

13 жовтня група народних депутатів, у т.ч. Я. Железняк, зареєстрували у ВРУ законопроєкт №8125 "Про використання рахунків-фактур в операціях з виконання робіт (надання послуг)".

Цей Закон регулюватиме відносини, пов’язані з обігом рахунків-фактур у сфері виконання робіт (надання послуг). Як зазначив Я. Железняк у своєму Телеграм-каналі, ним пропонується запровадити єдиний зрозумілий підхід, за яким рахунків-фактур буде достатньо, щоби підтвердити виконання робіт та вести облік. "Ними і так користуються, і не треба оформлювати додаткові папери", - додав нардеп.

Як зазначено у пояснювальній записці, рахунок-фактура (інвойс) є більш сучасним, зручним та зрозумілим (особливо для іноземних контрагентів) інструментом, ніж акти виконаних робіт, як для власне ведення підприємницької діяльності із виконання робіт (надання послуг), так і для відображення в бухгалтерському обліку даних господарських операцій. Практика використання актів виконаних робіт залишилася тільки у країнах колишнього СРСР (Білорусь, РФ, Казахстан). Натомість жодна розвинута економіка світу (США, країни ЄС, Велика Британія) на сьогодні не використовує акти виконаних робіт.

З огляду на це, законопроєктом пропонується:

- сформувати новий понятійний апарат, затвердивши поняття рахунку-фактури, принципу мовчазної згоди, конклюдентних дій тощо;

- закріпити принцип диспозитивності під час обігу рахунків-фактур;

- визнати, що за певних умов рахунок-фактура може виступати договором;

- затвердити обов’язкові реквізити рахунку-фактури;

- передбачити способи прийняття (акцепту) рахунку-фактури та визнання його первинним документом.

 

Обіг рахунків-фактур

Згідно зі законопрокєтом, основним документом, підтверджуючим фактичне виконання робіт (надання послуг) є належним чином прийнятий рахунок-фактура.

Обіг рахунків-фактур здійснюється за принципом диспозитивності, тобто сторони (замовник і виконавець робіт, послуг) самостійно визначають форму, зміст, обсяг та достатність даних, необхідних для підтвердження виконання робіт (надання послуг).

У разі відсутності договору рахунок-фактура може бути договором за сукупності таких умов:

  • даний факт визнається обома сторонами;
  • виконання робіт та/або надання послуг носить разовий характер;
  • рахунок-фактура містить реквізити, що дозволяють визначити взаємні права та обов’язки сторін.

 

Виставлення рахунку

Рахунок повинен містити такі обов’язкові реквізити:

  • дата виставлення;
  • назва та реквізити виконавця робіт (надавача послуг);
  • зміст та обсяг виконаних робіт та/або наданих послуг;
  • вартість виконаних робіт та/або наданих послуг або сума передоплати;
  • платіжні реквізити;
  • посади відповідальних осіб;
  • особистий підпис, відбиток печатки, кваліфікований електронний підпис або інший засіб, що дає змогу ідентифікувати відповідальну особу виконавця робіт (надавача послуг).

Виконавець робіт (надавач послуг) також може зазначати інші необхідні дані.

Рахунок-фактура може бути виставлений в електронному вигляді з дотриманням вимог Закону«Про електронні документи та електронний документообіг».

 

Прийняття рахунку

Прийняття рахунку-фактури здійснюється шляхом:

  • оплати;
  • проставленням підпису відповідальної особи із накладенням (у разі використання) суб’єктом господарювання відбитку печатки;
  • накладення кваліфікованого електронного підпису з подальшим поверненням виконавцю робіт (надавачу послуг);
  • застосування принципу «мовчазної згоди»;
  • вчинення конклюдентних дій;
  • використання інших засобів, не заборонених законодавством.

У разі імпорту або експорту робіт (послуг) прийняття може здійснюватися також в інший спосіб, спеціально передбачений у договорі або у самому рахункуфактурі.

Після здійснення прийняття в один із передбачених способів рахунок-фактура вважається первинним документом в значенні, передбаченому Законом про бухоблік.

У цілях оподаткування датою оформлення документа, що засвідчує факт виконання робіт (надання послуг), вважається дата здійснення прийняття рахунку в один із передбачених способів, якщо інше не зазначено в самому рахунку або договорі.

 

Коли наберуть чинності зміни?

У разі прийняття цей Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Звісно, поки законопроєкт не приймуть у ВРУ та Президент не підпише його, всі правила складання первинних документів на операцію з виконання робіт та надання послуг залишається незмінним.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Облік та звітність/Облік окремих операцій

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Облік окремих операцій»