• Посилання скопійовано

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за одинадцятий місяць війни

На жаль, війна триває... А отже й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за січень

Що почитати у лютому: 12 найцікавіших матеріалів редакції за одинадцятий місяць війни

1) Нові рахунки для сплати податків у 2023 році

87 тис. переглядів

2 січня Держказначейство повідомило про повне завантаження нових рахунків для сплати податків та зборів з 1 січня 2023 року. Переглянути їх у розрізі областей можна тут.

Щоправда, у повідомленні не згадувалося про рахунки з ЄСВ. Але 23 січня ДПС у м. Києві уточнила, що з 01.02.2023 р. для ГУ ДПС м. Києва змінюються рахунки для сплати єдиного внеску. Рахунки для інших територіальних органів ДПС залишаються без змін.

Також про те, що змінилося у рахунках, читайте у цьому роз’ясненні ДПС.

 

2) З 5 січня 2023 року діє оновлений військовий облік на підприємствах

57 тис. переглядів

Постановою від 30.12.2022 р. №1487 Уряд затвердив новий Порядок організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів. Що зміниться? Чи всі жінки в обов’язковому порядку мають стати на військовий облік? Чи й надалі буде застосовуватися особова картка форми №П-2 для ведення військового обліку? Читайте в аналітиці від редакції.

 

3) За IV квартал подаємо оновлену єдину звітність з ЄСВ, ПДФО, ВЗ

54 тис. переглядів

За інформацією дніпропетровських податківців, вперше звітувати за оновленою формою єдиної звітності з ЄСВ, ПДФО, ВЗ слід за ІV квартал 2022 року. Для податкових агентів юросіб встановлено формат оновленої єдиної звітності - J0500108, а для фізосіб - F0500108.

 

4) Нарешті затверджено порядок бронювання працівників

38 тис. переглядів

27 січня Уряд затвердив порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану. При цьому відстрочки від призову, які вже отримано від Мінекономіки, будуть чинними протягом строку, на який вони надані.

 

5) Кому з чоловіків зараз можна виїжджати за кордон: документи та умови

37 тис. переглядів

Українським чоловікам віком 18-60 років під час дії воєнного стану заборонено виїжджати за кордон. Втім, є чималий перелік винятків та умов для перетину кордону країни.

 

6) З 11 січня запрацював оновлений порядок блокування ПН

35 тис. переглядів

Враховуючи численні прохання від платників ПДВ, Уряд вирішив «під ялинку» змінити Порядок зупинення реєстрації ПН/РК. Відповідні зміни внесено 23 грудня Постановою КМУ №1428, а запрацювали вони з 11 січня. Зокрема, введено автоматичне розблокування ПН та РК, які заблоковано з 14 жовтня, але з врахованими таблицями даних. Докладно ці зміни ми розглянули в окремій аналітиці від редакції.

У зв’язку з цим ДПСУ також затвердила довідник кодів податкової інформації, яка є підставою для прийняття рішення про відповідність платника ПДВ критеріям ризиковості.

Також звертаємо увагу, що незабаром зміняться форми ПН та РК.

 

7) Індексація зарплати у 2023 році: бути чи не бути?

 

28 тис. переглядів

Чи дійсно скасували індексацію у 2023 році? Чи можна й надалі платити індексацію за домовленістю між роботодавцем та працівниками? Чи можна не платити індексацію, яку заборгували у 2022 році? Читайте в аналітиці від редакції.

 

8) З 30 грудня діють нові форми декларацій з єдиного податку

28 тис. переглядів

Мінфін виклав у новій редакції форми декларацій платника єдиного податку - фізичної особи - підприємця, платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) та платника єдиного податку четвертої групи. Нові форми почали діяти з 30 грудня 2022 року.

Звертаємо увагу, що за роз'ясненням ДПС відзвітувати з єдиного податку ФОПи 1 та 2 груп мають вже за новою декларацією. Хто з юросіб-«єдинників» має звітувати за новими формами, читайте тут.

 

9) Які ставки місцевих податків та зборів на 2023 рік?

26 тис. переглядів

Розпочалася пора декларування юрособами місцевих податків та зборів за 2023 рік. За якими ставками слід сплачувати ці податки у 2023 році? Ця інформація вже опублікована на сайті ДПС у рубриці «Ставки місцевих податків та зборів» за посиланням. Зауважимо, що відсутність оприлюднення нових ставок і пільг на сайті ДПСУ ніяк не впливає на їх чинність. Тому, якщо ви бачите, що інформація щодо ставок та пільг у вашому регіоні у 2023 році не змінилася, це може означати, що місцева рада їх просто не переглядала і помилки тут немає. Та, звісно, краще уточнити у представників місцевої ради.

 

10) Рада прийняла зміни щодо реєстрації ПН/РК

23 тис. переглядів

12 січня ВРУ прийняла в цілому проєкт Закону №8079. Він уже підписаний Головою ВРУ та очікує на підпис Президента. Зокрема, цим документом продовжено граничні терміни реєстрації ПН, зменшено штрафні санкції за несвоєчасну реєстрацію та зроблено цілодобовим граничний строк реєстрації ПН/РК. Докладніше читайте в аналітиці від редакції.

 

11) Що нового у січні: законодавчі зміни і не тільки

20 тис. переглядів

У січні запрацювало чимало нововведень. Зокрема:

  • нові розміри мінімальної зарплати та прожиткового мінімуму
  • нові бюджетні рахунки на 2023 рік
  • податкові зміни (новорічного закону зі змінами не буде. Але є норми ПКУ, які починають діяти з 1 січня та ті, які, навпаки, втрачають чинність з цієї дати);
  • зупинення дії Закону про індексацію доходів населення;
  • нові правила подання статзвітності;
  • подання деяких податкових декларацій за новими формами;
  • нові ставки судового збору;
  • старт компанії декларування доходів за 2022 рік та нова декларація про доходи фізосіб;
  • об’єднання ФСС та ПФУ тощо.

 

Загалом 60 новацій, подій та нагадувань – у статті від редакції.

 

12) З 3 січня діє нова типова форма обліку доходів та витрат для фізосіб-«єдинників» ІІІ групи

 

18 тис. переглядів

3 січня набрав чинності Наказ Мінфіну №405, яким затверджено типову форму обліку доходів і витрат ФОП – платниками єдиного податку третьої групи, які є платниками ПДВ, та Порядок її ведення. Тож з цього часу вже треба вести облік доходів і витрат у новій формі.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»