• Посилання скопійовано

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

На жаль, війна триває... А отже, й надалі це основна тема, до якої зводиться більшість інших (зокрема, бухгалтерських). Щоби поміж усім цим потоком інформації не пропустити чогось важливого, рекомендуємо почитати 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

Що почитати у червні: 12 найцікавіших матеріалів редакції за травень

1)    З 19 травня діє оновлений перелік ТОТ та територій бойових дій

63 тис. переглядів

Мінреінтеграції регулярно оновлює Перелік територіальних громад, що розташовані в районі проведення воєнних (бойових) дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні). Цього разу чергове оновлення набрало чинності 19 травня.

 

2) Проведення обов’язкових медоглядів - за новим порядком: проєкт від МОЗ

54 тис. переглядів

СПО профспілок оприлюднило проєкт наказу МОЗ, яким пропонується новий Порядок організації та проведення обов’язкових медичних оглядів працівників певних категорій.

 

3) З 5 травня діє оновлена єдина звітність з ЄСВ, ПДФО і ВЗ

39 тис. переглядів

Мінфін виклав у новій редакції форму Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також нарахованого ЄСВ, та додатки 1, 3, 4 ДФ і 6. Форма почала діяти з 5 травня.

 

4) Продовження воєнного стану та мобілізації ще на три місяці

31 тис. переглядів

18 травня В. Зеленський підписав закони, якими продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію в Україні з 20 травня 2023 року ще на 90 діб. 19 травня їх було опубліковано в "Голосі України". Тож з цієї дати вони почали діяти.

 

5) З 6 травня діють «воєнні» пільги з плати за землю, податку на нерухомість й скасування звітування біженців

27 тис. переглядів

Закон №3050 опубліковано в «Голосі України» 5 травня. Ним встановлено зміни до ПКУ щодо воєнних пільг з плати за землю та податку на нерухомість, а також щодо звільнення від звітування біженців. Перелік Мінреінтеграції застосовуватиметься ДПС у повному обсязі.

 

6)  У 2023 році за працівниками має зберігатися сума індексації за минулі періоди

21 тис. переглядів

За позицією Мінекономіки, протягом 2023 року за працівником зберігається сума індексації заробітної плати та грошового забезпечення, яка виникла за період до січня 2023 року.

 

7) Кого найперше перевірить ДПС після скасування мораторію?

15 тис. переглядів

Влітку податкові інспектори матимуть можливість перевіряти український бізнес та штрафувати його за порушення. Нардепи обіцяють, що перевірки стосуватимуться в основному тих, хто порушує законодавство. Законопроєкт №8401 вже прийнято за основу.

 

8) З 2 травня діють зміни до порядку бронювання військовозобовʼязаних працівників

14 тис. переглядів

Уряд ухвалив зміни до Порядку бронювання військовозобов’язаних під час дії воєнного стану. Зокрема, за ним Мінекономіки має приймати рішення про бронювання військовозобовʼязаних у строк не більше ніж 5 робочих днів. Ці зміни почали діяти з 2 травня.

 

9) Як перевірятимуть нарахування та сплату ПДФО, ЄСВ і ВЗ: методика від ДПС

13 тис. переглядів

ДПСУ затвердила Методику проведення перевірки достовірності, повноти нарахування та сплати податку на доходи фізичних осіб, ЄСВ та військового збору.

 

10) Яких працівників роботодавці не можуть бронювати від мобілізації?

12  тис. переглядів

Фахівці Генштабу навели у своєму розʼясненні перелік дефіцитних військово-облікових спеціальностей, за наявності яких працівники не підлягають бронюванню.

 

11) Індексацію у 2023 році скасовано – наслідки у 2024-му: аналіз від редакції

11 тис. переглядів

Скасування обов’язку індексувати доходи працівників у 2023 році, очевидно, мало на меті зменшити фінансове навантаження на роботодавців. Проте з наступного року цей обов’язок може повернутися. Як уникнути його негативних наслідків? Читайте тут.

 

12) Арешт рахунків фізосіб виконавчою службою: «воєнний» мораторій закінчився!

10 тис. переглядів

З 6 травня 2023 року набрав чинності Закон № 3048. Він змінив порядок арешту рахунків фізосіб на виконання судових рішень. Зокрема, дозволено фізособам з арештами користуватися сумою на рахунках у розмірі двох МПЗ, але за умови звернення фізособи до виконавця. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»