• Посилання скопійовано

Арешт рахунків фізосіб виконавчою службою: «воєнний» мораторій закінчився!

З 6 травня 2023 року набрав чинності Закон № 3048. Він змінив порядок арешту рахунків фізосіб на виконання судових рішень. Зокрема, дозволено фізособам з арештами користуватися сумою на рахунках у розмірі двох МПЗ, але за умови звернення фізособи до виконавця

Арешт рахунків фізосіб виконавчою службою: «воєнний» мораторій закінчився!

Лише кілька днів тому, 06.05.2023 р., набрав чинності Закон № 3048. Ним вносяться зміни в порядок здійснення діяльності приватними виконавцями. Але найцікавіше, що в ньому є така норма: 

«фізичні особи - боржники, на кошти яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, можуть здійснювати видаткові операції з поточного рахунку на суму в розмірі, що протягом одного календарного місяця не перевищує двох розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом про Державний бюджет України на 1 січня поточного календарного року, а також сплачувати податки, збори без урахування такого арешту, за умови що такий поточний рахунок визначений для здійснення видаткових операцій».

І ось вже маємо перші новини про те, що цю норму банки виконують на практиці! 

Зокрема, співзасновник Монобанку Олег Гороховський повідомив в «Телеграм»: 

«Цей закон скасовує дію постанови КМУ, яка знімала арешти виконавчої служби на суму менше 100 000 грн на час дії воєнного стану.

Новий закон дозволяє клієнтам з арештами користуватися сумою у розмірі двох мінімальних зарплат (13 400 грн) за умови, що клієнт звернеться до виконавця і той у свою чергу надішле до нас постанову на зняття арешту на суму 13 400 грн за одним із рахунків клієнта.

Оскільки закон набрав чинності, ми повинні повернути арешти, які знімали на час дії воєнного стану.

Це торкнеться ~436 тисяч наших клієнтів».

Найближчим часом новації цього закону розглянемо і ми. Тож стежте за нашими новинами! 

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»