• Посилання скопійовано

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

20 важливих змін та подій, які очікують бухгалтерів і українців у жовтні 2023 року. Зокрема, військовий облік жінок-медиків, інші правила звільнення від відповідальності у сфері застосування РРО, оновлений Порядок надіслання контролюючими органами ППР тощо

Що нас чекає у жовтні: законодавчі зміни і не тільки

1) Як працюватимемо та відпочиватимемо у жовтні?

1 жовтня в Україні є державним святом – це День захисників і захисниць України (нагадаємо, що раніше ми його святкували 14 жовтня, але дату цього року перенесено Законом №3258). Мали б мати 2 жовтня вихідний. Та через війну це робочий день з оплатою праці, як у звичайний (несвятковий) робочий день. Про це у новині.

 

2) Хто з жінок з 1 жовтня зобовʼязаний стати на військовий облік?

Жінки, які придатні до проходження військової служби за станом здоров’я та віком і закінчили заклади професійної (професійно-технічної), фахової передвищої чи вищої освіти й здобули медичну або фармацевтичну спеціальність, підлягають взяттю на військовий облік.

Що ще зміниться для жінок-медиків з 1 жовтня – читайте тут. Усі новини на цю тему за посиланням.

 

3) До кого з 1 жовтня не застосовуватимуться штрафи з РРО?

З 1 жовтня 2023 року СГ звільняються від відповідальності за вчинені ними порушення вимог Закону № 265 (крім порушень при продажу підакцизних товарів), якщо вони вчинені на ТОТ, території активних та можливих бойових дій. 

Коли потрібно застосовувати РРО, а коли – ні? Які штрафи діють щодо порушень правил роботи з РРО? Як застосовуватимуться штрафи? Читайте в аналітиці від редакції.

 

4) З 1 жовтня діятиме Закон щодо обмеження продажу сигарет в duty-free

1 жовтня набере чинності Закон України від 10.08.2023 №3326-ІХ «Про внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів». Ним забороняється на час воєнного стану поміщення і продаж у магазинах безмитної торгівлі (дьюті фрі) вироблених в Україні тютюнових виробів. У разі виявлення після 01.10.2023 фактів виробництва та/або зберігання та/або реалізації тютюнових виробів, які були вироблені для цілей реалізації магазинам безмитної торгівлі, такі товари вважатимуться немаркованими. Про це тут.

 

5) З 1 жовтня у субʼєктів первинного фінмоніторингу зʼявиться новий обовʼязок щодо даних про бенефіціарів*

З 1 жовтня запрацює обовʼязок субʼєктів первинного фінмоніторингу повідомляти держреєстраторів про недостовірність інформації про КБВ або структуру власності юрособи та підтвердити зазначені відомості.

Також з цієї дати наберуть чинності:

  • Порядок передачі держателем Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформації про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи, отриманими суб'єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки юридичної особи, та відповідними відомостями, розміщеними в зазначеному реєстрі, та про суб'єкта первинного фінансового моніторингу, яким виявлено такі розбіжності, до спеціально уповноваженого органу.
  • Порядок повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб'єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи. Більше про нього тут.
  • Порядок проведення перевірки інформації, наданої юридичною особою у поясненні та документах для підтвердження відомостей про кінцевого бенефіціарного власника та/або структуру власності юридичної особи. Про нього читайте тут.

 * Увага! Початок дії повідомлення Мін’юста про виявлення розбіжностей в ЄДР перенесено з 1 жовтня на 1 грудня. Також з 1 грудня діятиме новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів. Тож поки що штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів Мінʼюст не має права

 

6) З 1 жовтня водії повинні їздити з увімкненими фарами

З 1 жовтня на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами повинні бути увімкнені денні ходові вогні, а в разі їх відсутності -  ближнє світло фар. Більше тут.

 

7) 2 жовтня - останній день для подання звіту про контрольовані операції за 2022 рік

ДПСУ підкреслила, що у поточному році останнім днем подання Звіту та Повідомлення про МГК за 2022 рік є 2 жовтня, оскільки граничний строк припадає на вихідний.

 

8) 2 жовтня – останній день для сплати податків за серпень

ДПС нагадує, що 2 жовтня є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за серпень 2023 року. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки через війну (та можуть це довести), зможуть сплатити після закінчення війни.

 

9) 2 жовтня - останній день для реєстрації АН та РК за час війни без штрафів

Платники акцизу звільняються від штрафів за несвоєчасні реєстрацію АН та РК до них в ЄРАН за час війни та подання даних про фактичні залишки пального або спирту, але при виконанні цих обовʼязків протягом 30 к. дн. починаючи з 3 вересня.

 

10) З 3 жовтня діє Методологія визначення юрособою кінцевих бенефіціарів

Уряд з НБУ затвердили постанову щодо методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціара. Нею також встановлено нюанси проведення моніторингу та актуалізації інформації про КБВ. Постанова №1011 почала діяти з 3 жовтня

 

11) З 3 жовтня Нацбанк впроваджує керований гнучкий курс інвалюти

З огляду на стійкий прогрес у зниженні інфляції, накопичення значного рівня міжнародних резервів, збільшення привабливості гривневих депозитів та ОВДП Нацбанк переходить до режиму керованої гнучкості обмінного курсу.

 

12) З 3 жовтня продовжено тимчасові норми щодо оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень

Міністерство фінансів України продовжило ще на шість місяців дію тимчасових положень щодо оформлення міжнародних поштових та експрес-відправлень.

 

13) З 5 жовтня діють нова декларація акцизного податку, форми АН/РК та заяви для платників акцизу

Нормативку щодо форм АН, заяв та декларації платників акцизу приведено у відповідність до вимог Закону №2888, а також виправлено окремі технічні та логічні неузгодженості. Наказ №414 почав діяти з 5 жовтня. Але ДПС поки мовчить щодо початку застосування форм.

 

14) З 8 жовтня діятиме оновлений Порядок надіслання контролюючими органами ППР

Мінфін вніс зміни до Порядку надіслання ДПС податкових повідомлень-рішень платникам податків. Зокрема, приведено у відповідність до вимог ПКУ визначення підстав щодо застосування ППР форми «Ш». Ці правила наберуть чинності з 8 жовтня.

 

15) З 14 жовтня запрацюють нові правила для посередників у працевлаштуванні за кордоном

14 жовтня набере чинності  Закон від 20.03.2023 №2982-IX, який спрямований на захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордоном. Закон відміняє ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. Водночас пропонується запровадити декларативний принцип ведення такої діяльності, відповідно до якого суб’єкти господарювання, що надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, включаються до переліку суб’єктів господарювання за поданою ними декларацією.

 

16) З 17 жовтня діятимуть особливості застосування спрощення «процедура випуску за місцезнаходженням»

Наказ Мінфіну №355, який набере чинності 17 жовтня, регулює застосування цього спрощення за таких варіантах ввезення / вивезення товарів компаніями, які мають відповідну авторизацію:

  • ввезення за попередньою митною декларацією;
  • ввезення на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту (по Т1);
  • вивезення за митною декларацією (експорт, реекспорт, тимчасове вивезення або переробка за межами митної території);
  • вивезення на умовах Конвенції про процедуру спільного транзиту (по Т1 після оформлення митної декларації).

 

17) До 18 жовтня всі юрособи мають зареєструватися в Електронному суді

Для участі у господарському процесі (йдеться про судові спори з контрагентами, у т.ч. щодо укладення та виконання договорів, стягнення збитків у разі нереєстрації ПН/РК в ЄРПН, штрафних санкцій за порушення строків виконання грошових та інших зобов’язань тощо), треба зареєструватися в ЄСІТС. І граничний строк, коли це треба зробити, визначено у Законі № 3200 – до 18.10.2023 включно.

 

18) 19 жовтня – останній день сплати ЄСВ для ФОПів за ІIІ квартал 2023 року

19 жовтня закінчується строк сплати ЄСВ фізичними особами – підприємцями, в тому числі тими, які обрали спрощену систему оподаткування, та особами, які провадять незалежну професійну діяльність, і членами фермерського господарства за ІІI квартал 2023 р.

 

19) З 20 жовтня буде вдосконалено умови та порядок імміграції в Україну іноземців та осіб без громадянства

20  жовтня набере чинності Закон від 29.06.2023 №3180-IX. Зокрема, змінюються підстави для надання дозволу на імміграцію та квота імміграціїв, правила в'їзду іммігрантів до України і видача посвідки на постійне проживання, а також встановлюються обставини, за яких факт перебування у шлюбі з громадянином України або іммігрантом не визнається підставою для надання дозволу на імміграцію.

 

20) А наприкінці місяця – не забудьте перевести годинники на «зимовий час»! 

Традиційно переведення годинників відбувається в останню неділю жовтня о 4 годині на 1 годину назад. Таким чином, у ніч з суботи на неділю 29 жовтня потрібно буде перевести на годину назад! Про це читайте тут.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»