• Посилання скопійовано

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 - 26 листопада

Платіжки на сплату податків заповнюємо по-новому; розблоковано скасування мораторію на перевірки ДПС; адміністрування ЄСВ можуть передати до ПФУ; Рада остаточно схвалила нові правила надання різних видів відпусток та норми тривалості робочого часу на 2024 рік

«Дебет-Кредит» за тиждень. Найкоротші бухгалтерські новини за 20 - 26 листопада

Офіційно від ДПС: з 1 грудня платіжки на сплату податків заповнюємо по-новому

За інформацією ДПС, 1 грудня буде кінцевою датою та такою, що змінюватись не буде, щодо початку структурованої форми призначення платіжки, яку було впроваджено 1 липня, під час сплати податків.

Нагадаємо, що тепер у реквізиті платіжок «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ, назву податку або ЄСВ та період, за який він сплачується. Докладніше – в аналітиці від редакції.

 

УВАГА! Розблоковано підписання закону про скасування мораторію на перевірки ДПС

25 листопада ВРУ розглянула та не підтримала проєкти постанов ВРУ №10016-д-П та №10016-д-П1 про скасування рішення ВРУ про прийняття в другому читанні та в цілому законопроєкту №10016-д про внесення змін до ПКУ та інших законів України щодо скасування мораторію на проведення податкових перевірок.

Відповідно законопроєкт №10016-д вже може бути підписаний спікером ВРУ та Президентом. Нагадаємо, що він містить розширені критерії відбору платників податків для планових перевірок з 1 грудня 2023 року до кінця 2024 року. Фізосіб-«єдинників» І та ІІ груп перевірки поки що не стосуватимуться.

 

П’ять свіжих роз’яснень ДПС

  1. В які строки ДПС може провести камеральну перевірку? Податківці можуть провести камеральну перевірку після закінчення строку давності (1095 днів), який припадав на період карантину та/або війни (до 01.08.2023), враховуючи період зупинення такого строку давності з 18.03.2020 року до 31.07.2023 (включно). Також ДПС нагадала підстави для проведення фактичної перевірки.
  2. Чи мають фізособи-«єдинники» вести товарний облік запасів? Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб – підприємців, у тому числі платників єдиного податку, не поширює свою дію на платників єдиного податку І групи.
  3. Як нараховувати ЄСВ на зарплату працівника з нефіксованим робочим часом? При нарахуванні зарплати працівникам з нефіксованим робочим часом ставка ЄСВ 22% застосовується до визначеної бази нарахування незалежно від її розміру.
  4. За які порушення з ЄСВ не буде штрафів після 1 серпня 2023 року? За порушення платниками законодавства про ЄСВ у період з 01.03.2020 по 31.07.2023 ДПС штрафні санкції не застосовуються, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню.
  5. Нараховуєте доплати або премії працівнику за минулі періоди: як оподатковувати ПДФО? Доплати, надбавки і премії, які нараховують працівнику, включаються до складу його зарплати і підлягають оподаткуванню ПДФО у тому місяці, в якому були здійснені нарахування.

 

Діють нові форми декларацій з плати за землю та податку на нерухомість

24 листопада 2023 року набрали чинності:

  • Наказ Мінфіну від 26.09.2023 №520, яким оновлено форму декларації з плати за землю.
  • Наказ Мінфіну від 26.09.2023 №519, яким оновлено форму декларації з податку на нерухомість.

Зміни можна назвати косметичними, проте з дати опублікування наказів (тобто з 24 листопада) треба буде застосовувати вже ці нові форми.

 

З 2024 року адміністрування ЄСВ можуть передати від ДПС до ПФУ

Найближчим часом у Верховній Раді розглядатиметься в першому читанні законопроєкт №9569 авторства Третякової, Безуглої, Гетманцева, яким пропонується з 2024 року передати адміністрування ЄСВ від ДПС до Пенсійного фонду.

Велика ймовірність, що замість квартальної єдиної звітності бухгалтерам впровадять дві. Також ФОПам доведеться подавати до ПФУ окремий річний звіт про нарахований за себе ЄСВ, а не у складі річної декларації.

Про цей законопроєкт ми раніше також розповідали тут.

 

Норми тривалості робочого часу на 2024 рік

Як і минулого року, Мінекономіки, очевидно, вирішило не оприлюднювати показники для норм тривалості робочого часу на 2024 рік. Принаймні станом на зараз інформаційний лист з цими показниками так і не був складений.

Але ми порахували їх для вас з огляду на особливості воєнного трудового законодавства.

 

Верховна Рада остаточно схвалила нові правила надання різних видів відпусток

22 листопада ВРУ прийняла в цілому законопроєкт №8313 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування надання та використання відпусток, а також інших питань». Ним, зокрема, роботодавцю надається право під час війни відмовити працівнику у будь-якому виді відпусток, якщо такий працівник залучений до виконання робіт на об’єктах критичної інфраструктури.

 

До уваги роботодавців!

  1. Як подати е-повідомлення про виплату лікарняних? ПФУ підкреслив, що лише після оплати листків непрацездатності за страхові кошти роботодавець має зобов’язання відзвітувати про проведені виплати та надіслати до ПФУ відповідне повідомлення. Окремо у ПФУ розповіли, чи потрібно подавати до ПФУ е-повідомлення у разі їх подання в іншій формі.
  2. Які особливості розроблення та застосування інструкцій з охорони праці? Держпраці наголосила, що інструкція має містити тільки ті вимоги щодо охорони праці, дотримання яких самими працівниками є обов’язковим. Порушення працівником цих вимог розглядається як порушення нормативно-правових актів з охорони праці та актів з охорони праці.
  3. Чи може працівник повернути підзвітні кошти пізніше трьох робочих днів з дня скасування відрядження? Нормами законодавства не передбачено додаткових строків для повернення коштів, отриманих як аванс на відрядження, у випадках якщо відрядження не відбулося з поважних причин (у тому числі у разі хвороби працівника).
  4. Підтвердження інвалідності під час війни та ставка ЄСВ. На час дії воєнного стану рішення щодо продовження інвалідності приймаються за спрощеним порядком. Нагадаємо цей порядок роботодавцям та надамо поради щодо ставки ЄСВ, яку треба застосовувати стосовно доходів працівників – у цій статті.
  5. Як має виглядати скан-копія паперової трудової книжки? Скан-копії трудової книжки мають бути кольоровими, чіткими та відображати всі реквізити документа. Заповнені сторінки мають бути у хронологічному порядку. Сканування необхідно здійснювати у форматі pdf або jpg.

 

Влада готує нові правила мобілізації та скорочення підстав для відстрочки від неї

У Комітеті ВРУ готують до реєстрації великий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Серед головних змін:

  • нова додаткова відпустка зі збереженням грошового забезпечення тривалістю 90 календарних днів військовослужбовцям, яких звільнено з полону;
  • нові обов’язки для військовозобов’язаних щодо обов’язкового проходження медогляду та лікування згідно з рішеннями ВЛК та наявності при собі військово-облікових документів, які слід пред’являти за вимогою уповноваженого представника ТЦК та СП;
  • нові підстави для звільнення;
  • зменшення кола громадян, які мають право на відстрочку для догляду за особою з інвалідністю І та ІІ групи;
  • зміна порядку надання відстрочки від призову громадянам, які здобувають передвищу та вищу освіту;
  • розширення переліку осіб, які беруться на військовий облік тощо.

Більше про зміни, які готує влада, читайте тут.

 

Бронювання гіг-спеціалістів і ФОПів не буде

На сьогодні Міноборони та Генштабом ЗСУ не підтримано пропозиції, спрямовані на розширення категорій військовозобов’язаних громадян України для отримання ними відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації та на воєнний час шляхом їх бронювання.

 

Інші новини

  1. З 1 грудня Мін’юст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР. Запрацює новий обов’язок СПФ щодо даних про бенефіціарів. Також з цієї дати Мін’юст почне штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.
  2. Коли банк може заблокувати платіж через фінмоніторинг? Наразі банк має право зупиняти платіж. Таке зупинення здійснюється без попереднього повідомлення клієнта на два робочі дні з дня зупинення включно. У день зупинення фіноперації банк повідомляє про це Держфінмоніторинг.
  3. Держгеокадастр затвердив план перевірок на 2024 рік. Щоправда, у наказі зауважено, що проведення планових заходів державного нагляду (контролю), передбачених цим Планом, розпочнеться з дня закінчення або припинення воєнного стану.

Курс, який шукає кожен бухгалтер під кінець року!

Так-так, ми знаємо, про що говоримо! Курс Підвищення кваліфікації «ГОЛОВНИЙ БУХГАЛТЕР. Собівартість. Податок на прибуток» від Вищої Бухгалтерської Online-Академії стартує лише 21 грудня, а попит на нього серед Ваших колег словами не описати.

Після навчання Ви зможете:

  • розібратися в класифікації витрат діяльності підприємства та аналізувати їх вплив на фінансовий результат;
  • навчитися без помилок формувати фінансову та податкову звітність за 2023 рік після запровадження змін до Декларації з податку на прибуток.

Встигніть приєднатися, доки вільні місця ще в наявності!


Слава Україні!
Ваш «Дебет-Кредит»

Автор: «Дебет-Кредит»

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»