• Посилання скопійовано

З 1 грудня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР!

З 1 грудня діятиме новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів. Також з цієї дати Мінʼюст почне штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР

З 1 грудня Мінʼюст штрафуватиме за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР!

Ми раніше писали, що Мінʼюст затвердив порядок повідомлення Мін'юста про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінмоніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про бенефіціарів та/або структуру власності.

Він визначає процедуру повідомлення Міністерства юстиції України як держателя ЄДР про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи.

Цей Порядок мав запрацювати з 1 жовтня. Але в останню мить Мінʼюст передумав та вніс зміни своїм Наказом від 27.09.2023 №3445/5 до Наказу №2542/5. Зокрема, перенесено дату набрання чинності з 1 жовтня на 1 грудня.

Мінʼюст тоді ж прокоментував це перенесення так: «З метою вжиття всіма суб’єктами первинного фінансового моніторингу організаційних заходів, необхідних для впровадження механізму повідомлення держателя ЄДР про виявлення розбіжностей у відомостях про кінцевого бенефіціарного власника та структури власності юридичної особи, Міністерством юстиції України видано відповідні накази щодо перенесення дати впровадження нових правил».

Тож з 1 грудня запрацює Порядок повідомлення Мін'юсту про виявлення розбіжностей між отриманими суб’єктом первинного фінмоніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в ЄДР відомостями про бенефіціарів та/або структуру власності.

До того ж з 6 листопада діє порядок перевірки даних ЄДР щодо кінцевого бенефіціара та структури власності юрособи.

Також з цієї дати набрав чинності Порядок притягнення до відповідальності та порядок визначення розмірів штрафів за порушення у сфері держреєстрації юросіб щодо неправдивих даних про бенефіціарів та неподання такої інформації реєстратору.

Малоймовірно, що Мін'юст знову перенесе початок застосування порядків.

Тож з 1 грудня він почне накладати штрафи за такі розбіжності. Про них ми розповідали тут.

Принагідно можна буде ознайомитися з постановою НБУ та КМУ щодо методології визначення юридичною особою кінцевого бенефіціара. Нею також встановлено нюанси проведення моніторингу та актуалізації інформації про КБВ. Про неї ми зазначали тут та тут.

***

Читайте також: З 1 грудня Мін’юст перевірятиме лише подані відомості про бенефіціарів

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Право і відповідальність/Відповідальність, санкції і штрафи

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Відповідальність, санкції і штрафи»