• Посилання скопійовано

Що нас чекає у грудні: законодавчі зміни і не тільки

21 зміна та подія, які очікують бухгалтерів і українців у грудні 2023 року. Зокрема, нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ, зміни до Порядку блокування ПН та РК, новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів тощо

Що нас чекає у грудні: законодавчі зміни і не тільки

1) З 1 грудня – нові правила заповнення платіжок для сплати податків та ЄСВ

Ще у березні Мінфін затвердив новий Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, ЄСВ, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення. Його докладно ми аналізували ось тут.

До 1 грудня можна було ще заповнювати платіжки за старими правилами. Але далі у реквізиті платіжок «Призначення платежу» треба зазначати лише код сплати податків та ЄСВ, назву податку або ЄСВ та період, за який він сплачується. Більше про це (на прикладах) читайте у статті від редакції та новині від ДПС.

 

2) З 1 грудня не діятиме ще новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів (перенесено на 1 квітня)

З 1 грудня  запрацює обовʼязок субʼєктів первинного фінмоніторингу повідомляти держреєстраторів про недостовірність інформації про КБВ або структуру власності юрособи та підтвердити зазначені відомості.

Також з цієї дати наберуть чинності:

  • Порядок передачі держателем Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань інформації про розбіжності між відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи, отриманими суб'єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки юридичної особи, та відповідними відомостями, розміщеними в зазначеному реєстрі, та про суб'єкта первинного фінансового моніторингу, яким виявлено такі розбіжності, до спеціально уповноваженого органу.

  • Порядок повідомлення держателя Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань про виявлення розбіжностей між отриманими суб'єктом первинного фінансового моніторингу в результаті здійснення належної перевірки та розміщеними в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань відомостями про кінцевих бенефіціарних власників та/або структуру власності юридичної особи. Більше про нього тут.

Звертаємо увагу, що Мінʼюст переніс новий обовʼязок СПФ щодо даних про бенефіціарів на 1 квітня. Також з цієї дати Мінʼюст почне штрафувати за недостовірні дані про бенефіціарів в ЄДР.

 

3) З 1 грудня – нові правила ввезення гуманітарної допомоги

З 1 грудня митне оформлення гуманітарної допомоги, а також товарів військового призначення та подвійного використання, що ввозяться як гуманітарна допомога, здійснюватиметься за новим порядком. Про новий алгоритм ввезення також розповіла Н. Южаніна. 

Крім того, за інформацією від Мінсоцполітики, з 1 грудня при ввезенні гуманітарної допомоги до України слід буде застосовувати оновлену форму митної декларації.

 

4) З 1 грудня запроваджуються альтернативні правила походження товарів

Товари користуються тарифними преференціями зі сплати мита та набувають преференційного походження з України або ЄС за умови подання одного з документів: сертифікат з перевезення товару EUR.1 або декларація походження.

 

5) З 1 грудня набере чинності Положення про здійснення операцій з тестовими банкнотами за участю уповноважених банків

Нацбанк постановою від 17.11.2023 №148 затвердив Положення про здійснення операцій з тестовими банкнотами за участю уповноважених банків, яке встановлює порядок передавання Нацбанком тестових банкнот уповноваженому банку для подальшого забезпечення контролю за параметрами налаштувань його власного обладнання з автоматизованого оброблення банкнот та повернення тестових банкнот від уповноваженого банку до Нацбанку. Також визначено перелік операцій, які проводить уповноважений банк із тестовими банкнотами, виданими Нацбанком у межах встановленого Нацбанком ліміту запасів готівки на зберіганні за кожним відокремленим підрозділом/підрозділом уповноваженого банку, для забезпечення налаштувань уповноваженим банком власного обладнання з автоматизованого оброблення банкнот.

 

6) З 1 грудня буде посилено відповідальність за службову недбалість, якщо вона спричинила загибель людини

Набере чинності Закон від 08.11.2023 №3442-IX «Про внесення зміни до статті 367 Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за службову недбалість, якщо вона спричинила загибель людини». Так, за кримінальне правопорушення, передбачене частиною третьою статті 367 ККУ, може бути призначено покарання у виді позбавлення волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 2000 до 5000 н.м.д.г. або без такого.

 

7) З 1 грудня запрацювали нові валютні послаблення від НБУ (знов для фізосіб)

З 1 грудня скасовано усі обмеження для банків та небанківських фінустанов на обсяги можливого продажу ними готівкової іноземної валюти населенню

 

8) З 1 грудня Google видалятиме неактивні облікові записи

Компанія Alphabet Google відповідно до своєї оновленої політики користування з 1 грудня почне видаляти облікові записи, які не використовувалися принаймні два роки.

 

9) З 9 грудня запрацюють зміни до Порядку блокування ПН та РК

Постановою №1154 Кабмін оновив критерії ризиковості платника ПДВ у системі моніторингу ризиків з урахуванням обсягу та питомої ваги його ризикових операцій з метою запобігання набуттю доброчесним платником ПДВ статусу ризикового. Зокрема, змінено одну з ознак безумовної реєстрації ПН та РК в ЄРПН (збільшено суму сплати ПДВ з 1 млн грн до 10 млн грн). При цьому ознаку безумовної реєстрації у попередній редакції перенесено до показників позитивної податкової історії. Більше читайте в аналітиці від редакції та презентації від ДПС.

 

10) 15 грудня набере чинності Закон про адміністративну процедуру

Закон від 17.02.2022 №2073-IX "Про адміністративну процедуру" регулює відносини органів виконавчої влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, інших суб’єктів, які відповідно до закону уповноважені здійснювати функції публічної адміністрації, з фізичними та юридичними особами щодо розгляду і вирішення адміністративних справ у дусі визначеної Конституцією України демократичної та правової держави та з метою забезпечення права і закону, а також зобов’язання держави забезпечувати і захищати права, свободи чи законні інтереси людини і громадянина.

 

11) Щоб стати «спрощенцем» з I кварталу 2024 року – подайте заяву до 15 грудня

Перейти зі загальної системи оподаткування на спрощену можна з будь-якого кварталу, але тільки один раз протягом календарного року. Щоб перейти на «спрощенку» з I кварталу 2024 року, потрібно подати до ДПС заяву про перехід на спрощену систему оподаткування та розрахунок доходу за попередній календарний рік до 15 грудня 2023 року.

 

12) До 20 грудня слід подати до військкоматів (ТЦК СП) дані про автотранспорт

Кому із суб’єктів господарювання потрібно повідомляти ТЦК про наявний у них автотранспорт, а кому цього не треба робити? Чи чекати штрафів за неповідомлення? Читайте в аналітиці від редакції.

 

13) За листопад платники акцизу звітуватимуть за новою формою

Застосування оновленої форми декларації з акцизного податку, яка подається за звітний (податковий) період – листопад 2023 року, з урахуванням змін, внесених Наказом № 414, починається з 01 грудня 2023 року. Про те, що саме змінилося, читайте тут. Також оновлена форма декларації вже доступна в "Єдиному вікні подання електронної звітності".

 

14) Для відмови від спрощеної системи оподаткування з I кварталу 2024 року слід подати заяву до 21 грудня (четвер).

 

15) З 27 грудня діятиме Закон про покращення управління у сфері хмарних послуг

Закон від 23.08.2023 №3343-IX забезпечить покращення управління безперервністю надання послуг, якість послуг, управління безпекою та захистом даних, захист інформації у системі хмарних обчислень. Прийнятий Закон важливий для користувачів та надавачів хмарних послуг, оскільки він забезпечить покращення управління безперервністю надання послуг, якість послуг, управління безпекою та захистом даних, захист інформації у системі хмарних обчислень від внутрішніх та зовнішніх загроз, кібератак, що є надзвичайно актуальним, особливо в період воєнної агресії.

 

16) З 29 грудня зміняться правила оцінки впливу на довкілля

Законом від 13.07.2023 №3227-IX передбачено вдосконалення норм чинного законодавства, зумовленого необхідністю впровадження принципів цифровізації дозвільної процедури, скорочення строків здійснення процедури оцінки впливу на довкілля, а також зменшення дискреційних повноважень органу при прийнятті рішень в межах процедури ОВД.

 

17) З 31 грудня буде поставлено крапку у питанні необхідності обовʼязкового застосування токенів

31 грудня набере чинності Закон України від 07.02.2023 №2918-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо електронної ідентифікації та електронних довірчих послуг». Закон забезпечує:

  • застосування нового понятійного апарату, запровадженого у зв’язку з прийняттям Закону України «Про електронні довірчі послуги»;
  • спрощення порядку отримання електронних довірчих послуг;
  • забезпечення можливості використання удосконалених електронних підписів, які базуються на кваліфікованих сертифікатах відкритих ключів, та засобів електронної ідентифікації з аналогічним рівнем довіри.

 

18) З 31 грудня зміняться правила використання електронного підпису

31 грудня набере чинності Закон від 01.12.2022 №2801-IX, яким змінено правила використання електронного підпису. ЄС зможуть тимчасово визнавати український кваліфікований електронний підпис як удосконалений до укладення Угоди з ЄС, а після – як кваліфікований електронний підпис. Це полегшить життя українцям в європейських країнах.

 

19) Які підзвітні фінорганізації мають зареєструватися до 31 грудня?

Податківці підкреслили, що організації, які мали статус ПФУ станом на 30 червня 2023 року, зобов’язані стати на облік у ДПС до 31 грудня 2023 року.

 

20) Для отримання податкової знижки за результатами 2022 року – подайте декларацію про доходи до 31 грудня 2023 року

Якщо платник податку до кінця року, наступного за звітним, не скористався правом на нарахування податкової знижки, таке право на наступний податковий рік не переноситься.

 

21) Як працюватимемо у грудні? 

 З 2023 року Різдво Христове в Україні офіційно (згідно зі змінами до КЗпП) святкуємо лише 25 грудня. Проте за правилами воєнного часу офіційних святкових та неробочих днів в Україні немає. При цьому графік роботи та час відпочинку встановлює роботодавець. Більше про це - у новині.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»