• Посилання скопійовано

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

15 важливих змін і подій, які очікують українців у лютому 2024 року. Зокрема, подання квартальної та річної звітності, необхідність юрособам зареєструватися в Е-суді, продовження виплат допомоги ВПО тощо

Що нас чекає у лютому: законодавчі зміни і не тільки

1) З 1 лютого продовжено виплату допомоги ВПО ще на місяць

Постановою КМУ від 26.01.2024 №94 встановлено, що виплата допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам продовжується автоматично з 1 лютого 2024 р. на один місяць без додаткового звернення для осіб, у яких у січні 2024 р. закінчився шестимісячний період отримання такої допомоги.

 

2) Легкове авто включене до Переліку після 1 лютого: як сплачувати податок?

Якщо Мінекономіки доповнює Перелік відповідним легковим автомобілем, у тому числі після 1 лютого звітного року, то такий автомобіль є об’єктом оподаткування транспортним податком починаючи з 1 січня звітного року. Про це у роз'ясненні податківців тут.

 

3) З 2 лютого діють зміни до Класифікатора ДМС

Мінфін наказом від 23.01.2024 №30 затвердив зміни до Класифікатора Державної митної служби України, її територіальних органів та їх структурних підрозділів, затвердженого наказом МФУ від 26.11.2019  №495.

 

4) Розгляд ВРУ законопроєкту про новації у мобілізації

За словами Я. Железняка, винесення урядового законопроєкту №10449 на голосування у перше читання – не раніше 7 лютого. Якщо законопроєкт депутати підтримають 226 та більше голосами у І читанні, то буде потрібно ще одне голосування за скорочення строку правок. Коротко про новації законопроєкту читайте тут.

 

5) Не забудьте подати до 7 лютого статзвіт про борги зі зарплати!

Нагадуємо, що до 7 лютого підприємства мають подати до Держстату форму №3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» за січень 2024 року. Як заповнювати звіт та чи буде відповідальність за неподання - читайте у цій новині.

 

6) Звіт з праці за ф. №1-ПВ (місячний) слід подати за новою формою до 7 лютого

Згідно з Наказом Держстату №128, вперше звітувати за новими формами №1-ПВ потрібно буде за січень 2024 року (до 7 лютого) та за І квартал 2024 року (до 8 квітня). Більше подробиць - за посиланням.

 

7) Не пропустіть! 9 лютого закінчується термін подання:

  • податкової звітності за ІV квартал 2023 року, зокрема, декларацій для фізосіб-«єдинників» 3 групи, податкового розрахунка сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого ЄСВ тощо;
  • звітності щодо виробництва й обігу спирту, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (форми №1-РС, №2-РС, №3-РС, №1-ОА, №1-ОТ) за січень 2024 року. 

Весь перелік звітів, які потрібно подати до цього терміну, дивіться тут>>

 

8) З 9 лютого Нацбанк змінює Правила організації статзвітності

У змінах до Правил №120 та Правил №140 передбачено запровадження нового файлу 21Х «Дані для розрахунку обсягу обов’язкових резервів» – для отримання від банків детальної інформації про обсяги примусово вилучених коштів.

 

9) Воєнний стан та мобілізація в Україні - наразі до 14 лютого

Законами №3429-IX  і №3430-IX було продовжено воєнний стан та загальну мобілізацію з 16 листопада строком на 90 днів (тобто до 14 лютого). Про наслідки цього для бізнесу ми в деталях розповідали у цій статті.

Про ймовірне подальше продовження воєнного стану в Україні повідомимо додатково.

 

10) 19 лютого – граничний строк сплати податкових зобов'язань за ІV квартал 2023 р.

Яких саме, - дивіться у податковому календарі тут.

 

11) До 20 лютого (включно) всі юрособи мають зареєструватися в Е-суді

З 21 лютого за невиконання обов'язку щодо реєстрації в Е-суді суди зможуть застосовувати негативні процесуальні наслідки у вигляді залишення процесуального документа без руху, без розгляду або повернення.

 

12) 20 лютого закінчується строк подання на 2024 рік:

  • декларації з податку на нерухомість;
  • декларації з транспортного податку юридичними особами;
  • декларації з плати за землю. 

Про це читайте тут (нерухомість), тут (транспортний податок) і тут (плата за землю).

Також 20 лютого є граничним терміном подання декларації з єдиного податку 4-ї групи ФОПами та юрособами. Який коефіцієнт індексації потрібно застосовувати щодо сільгоспугідь? Чи змінилася форма декларації та розрахунку частки доходів? Читайте тут (для передплатників).

 

13) За 2023 рік подаємо нові форми №1-підприємництво та №2-підприємництво

Нагадуємо, що Держстат оновив форми №1-підприємництво та №2-підприємництво. Вони вводяться в дію починаючи зі звіту за 2023 рік. Граничний термін подання - 28 лютого 2024 року.

 

14) 28 лютого - граничний термін подання фінзвітності за 2023 рік до Держстату

До 28 лютого потрібно подати до Держстату фінансову звітность за 2023 рік. Для полегшення її складання користуйтеся підбіркою з аналітичних статей від редакції.

 

15) 29 лютого  закінчується строк подання деяких звітів до ДПС за 2023 рік

Зокрема, до податкової служби слід подати форми:

  • декларації з податку на прибуток за 2023 рік;
  • фінансової звітності за 2023 рік платниками податку на прибуток;
  • розрахунків податку на прибуток нерезидента, постійного представництва нерезидента та частини чистого прибутку (доходу), що підлягає сплаті до держбюджету державними унітарними підприємствами та їхніми об’єднаннями;
  • звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за 2023 рік;
  • декларації платника єдиного податку – ФОПа за 2023 рік платниками, віднесеними до 1-ї та 2-ї груп (про це тут);
  • звіти про КІК за 2023 рік (про це тут).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»