• Посилання скопійовано

Що нас чекає у липні: важливі зміни та події

15 важливих змін та подій, які очікують українців у липні 2024 року. Серед них - нові строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ; зміни до ПКУ та МКУ щодо експорту сільгосптоварів та нової форми ПН; звітність щодо заброньованих працівників тощо

Що нас чекає у липні: важливі зміни та події

1) З 1 липня діють нові строки перевірок ДПС з бюджетного відшкодування ПДВ

Платники ПДВ отримуватимуть бюджетне відшкодування в разі узгодження ДПС заявленої суми за результатами камеральної перевірки. Строк цієї перевірки становитиме 20 к. дн. після граничного строку подання декларації або уточнюючого розрахунку.

 

2) 1 липня – останній день сплати податків за травень

За даними ДПС, 1 липня є граничним терміном сплати податкових зобов’язань за травень 2024 року. Яких саме – дивіться тут. Але ті, хто поки що не має можливості сплатити податки та підтвердили це, зможуть сплатити після закінчення війни.

 

3) З 1 липня запрацювали закони про зміни до ПКУ та МКУ щодо експорту сільгосптоварів та нової форми ПН

Набрали чинності Закони №3706 та №3707 щодо боротьби з «чорним зерном» та неповерненням валютної виручки. Зокрема, передбачено скасування штрафів за неподання звітів щодо КІК та впровадження нових реквізитів ПН. Докладніше – у новині.

 

4) З 1 липня діятиме криміналізація контрабанди товарів та підакцизних товарів

Законом №3513 запроваджено з 1 липня 2024 року кримінальну відповідальність за:

  • товарну контрабанду вартістю від 7,57 до 15,14 млн грн у вигляді штрафу від 170 до 425 тис. грн;
  • товарну контрабанду вартістю понад 15,14 млн грн - відповідальність від штрафу у 850 тис. грн до позбавлення волі на 11 років з конфіскацією майна. 

А для підакцизних товарів діють окремі види відповідальності. Більше – за посиланням.

 

5) З 1 липня - скасування усіх коефіцієнтів щодо ставок ренти на радіочастоти

1 липня набирає чинності Закон №3721-ІХ зі змінами до ПКУ щодо рентної плати за користування радіочастотним спектром (радіочастотним ресурсом).

 

6) З 1 липня діятиме оновлена Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою

За словами Свириденко, оновлена CUFTA - Перша угода про вільну торгівлю, у якій особлива увага приділяється Криму та кримським татарам і посиленню ролі корінних народів в економіці та міжнародній торгівлі.

 

7) З 1 липня повідомлення про участь у міжнародній групі компаній слід подавати за оновленою формою

Електронна форма повідомлення про участь у МГК доступна для завантаження на вебпорталі ДПС у Реєстрі електронних форм податкових документів в рубриці Податок на прибуток (код форми J1800103).

 

8) Чи будемо індексувати заробітну плату у липні 2024 року?

У 2024 році поріг індексації поки що не перевищено. Отже, у липні 2024 року всім, у кого базовим місяцем ще є грудень 2023 р. (оклад з цього місяця не зростав), а також тим, хто збільшував оклад з початку 2024 року, індексацію нараховувати не треба.

 

9) До 10 липня слід відзвітувати щодо заброньованих працівників!

До 10 липня підприємства мають подати органу державної влади, іншому державному органу, органу місцевого самоврядування звіт про чисельність військовозобов’язаних, які заброньовані станом на 1 липня.

 

10)  Військовозобов'язані українці повинні оновити свої облікові дані до 16 липня 2024 року

Нагадаємо, що Законом №3633, серед іншого, передбачено, що усі призовники, військовозобов’язані та резервісти через 60 днів з дня набрання чинності Законом мають з’явитися до ТЦК, у ЦНАП або скористатися електронним кабінетом і пройти звірку персональних даних з обліковими даними ТЦК. Тобто до 16 липня 2024 року.

 

11) З 16 липня діятимуть зміни щодо застосування української мови у друкованих медіа

З 16 липня всі друковані медіа в Україні мають видаватися державною мовою. Друковані медіа можуть видаватися іншими, ніж державна, мовами за умови, що одночасно з відповідним тиражем видання іноземною мовою видається тираж цього видання державною мовою.

 

12) Як працюватимемо та відпочиватимемо у липні 2024 року?

З 2022 року у липні маємо нове свято – День Української Державності. Щоправда, у 2023 році його перенесено з 28 на 15 липня. За КЗпП цей день був би вихідним. Але через війну ці правила не діють. Докладніше – тут.

 

13) 19 липня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІІ квартал 2024 року

19 липня – граничний день для підприємців зі сплати ЄСВ за ІІ квартал. Але поки що, через воєнний стан, всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ або робити це добровільно. Докладніше -у новині.

 

14) 30 липня закінчується строк для подання пояснень щодо заблокованих ПН з початку війни

Для ПН та РК, дата складання яких припадає на період дії ВС (з 24.02.2022) та реєстрацію яких зупинено, відлік строку у 365 к.дн. для подання пояснення почався з 01.08.2023. Але 30.07.2024 цей строк закінчується навіть для тих, в кого він був максимальним.

 

15) Граничний термін сплати ПЗ з ПДФО за 2023 рік минає 31 липня 2024 року

Фізособа зобов’язана самостійно до 1 серпня 2024 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею річній податковій декларації про майновий стан і доходи за 2023 рік. 

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: «Дебет-Кредит»/Новини порталу

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Новини порталу»