• Посилання скопійовано

19 липня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІІ квартал 2024 року

19 липня – граничний день для ФОПів зі сплати ЄСВ за ІІ квартал. Сума для сплати вже становить 5280 грн. Але через війну всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ. Нагадаємо чинні правила

19 липня – останній день сплати ЄСВ ФОПами за ІІ квартал 2024 року

Рахунки для сплати

Ми вже вказували, що з 1 січня 2024 року рахунки з ЄСВ не змінювалися. На цьому наголошували податківці у своїх роз’ясненнях. 

Але радимо: щоби не пропустити зміни, краще перед сплатою ЄСВ перевірити реквізити рахунку, зокрема у рубриці «Стан розрахунків з бюджетом» в Е-кабінеті.

Нагадуємо, що для платників ЄСВ – ФОПів та самозайнятих осіб передбачено символ «204». Його використовують при встановленні номера рахунку для сплати ЄСВ: цифри з дев’ятнадцятої по двадцять першу літерно-цифрового номера рахунку відповідають категорії платника ЄСВ (містять ті самі 204). 

Ті, хто сплачує податки та ЄСВ з єдиного рахунку, можуть це робити і далі. Про те, як функціонує єдиний рахунок, ми розповідали тут.

 

Правила заповнення платіжок для сплати ЄСВ

З 1 грудня 2023 року платіжки для сплати податків та ЄСВ потрібно заповнювати за новими правилами. Зокрема, у реквізиті «Призначення платежу» треба буде зазначати лише код сплати податків та ЄСВ (у більшості випадків – 101) і наводити назву податку або ЄСВ та звітний період їхньої сплати. Ми докладно писали про це тут.  

По-новому у реквізиті «Призначення платежу» зазначаємо:

  • щодо ЄСВ для сплати ФОПами за себе: 101 ЄСВ за ІІ квартал 2024 року;
  • щодо ЄСВ, нарахованого на зарплату працівників ФОПів: 101 сплата ЄСВ за І чи ІІ половину відповідного місяця.

 

Мінімальний та максимальний розмір ЄСВ за ІІ квартал

За Законом про Держбюджет на 2024 рік, з 1 квітня розмір мінімальної зарплати (далі – МЗП) дорівнює 8 000 грн. 

Мінімальну базу нарахування ЄСВ встановлено на рівні 1 МЗП, а максимальну – 15 МЗП. 

Тому мінімальний місячний страховий внесок з ЄСВ ФОПом за себе за ІІ квартал 2024 року становить 8000 х 22% = 1 760 грн. 

А за цілий квартал мінімальна сума ЄСВ становить 5 280 грн (1 760 х 3).

Максимальна місячна база для нарахування ЄСВ починаючи з ІІ кварталу 2024 року дорівнює 120 000 грн.

Таким чином, максимальний розмір місячного страхового внеску за місяць ІІ кварталу 2024 року становить: 120 000 х 22% = 26 400 грн.

А максимальний розмір ЄСВ до сплати ФОПом за себе за ІІ квартал 2024 року становить 79 200 грн.

 

Чи можна не платити ЄСВ під час війни?

За діючими нормами п. 9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ, ФОПи-«єдинники» (так само, як ФОПи на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

Згідно із Законом про ЄСВ платники, які скористаються цією пільгою, розрахунок єдиного внеску у складі декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте це не позбавляє права добровільно сплачувати ЄСВ за себе та зазначати суми такого ЄСВ у декларації з метою отримання страхового стажу.

Увага! Всі ФОПи мають право не сплачувати ЄСВ за себе за всі місяці ІІ кварталу 2024 року. Але за бажанням це можна зробити добровільно у розмірі, не меншому за мінімальний і не більшому за максимальний. Зокрема, для того щоб не втратити страховий стаж за місяці, у яких ЄСВ не сплачено.

 

Окремі пільги щодо несплати ЄСВ

Якщо ФОПи (як «загальники», так і «єдинники») одночасно перебувають у трудових відносинах, то вони можуть не платити ЄСВ за себе. І страховий стаж у них буде! Але лише за умови, що роботодавець за основним місцем роботи сплатив за них ЄСВ у розмірі, не меншому за мінімальний страховий внесок.

Якщо у певному місяці роботодавець сплатив ЄСВ, але у розмірі, меншому за мінімальний страховий внесок, то для отримання страхового стажу такі самозайняті особи ЄСВ за себе платитимуть. І в розмірі, не меншому за мінімальний внесок! На цьому наголошує ДПС ось тут

Чи можуть ФОПи-працівники бути платниками ЄСВ за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавець сплатив страховий внесок за таких осіб у розмірі мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄСВ? 

Саме обов’язку платити ЄСВ у таких ФОПів немає. А добровільно можна? Єдиної позиції у ДПС щодо цього немає. Ми про цю проблему писали тут і тут. Вони, звісно, не штрафуватимуть ФОПів за таку добровільну сплату. Але чи потраплять ці внески до розрахунку майбутніх пенсій, наразі впевненості немає. 

 

Якщо ФОП одночасно є і «незалежником»

Якщо фізична особа зареєстрована як підприємець та при цьому провадить незалежну професійну діяльність, вона обліковується ДПС як фізична особа – підприємець з ознакою провадження незалежної професійної діяльності. 

ФОП-«незалежник», який отримує пенсію або соцдопомогу, ЄСВ за себе не сплачуватиме. Хоча може і платити – за умови добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

У звичайної фізособи, яка здійснює незалежну профдіяльність і не має статусу ФОПа, такої пільги немає. Про це ми докладно розповідали тут.

 

ФОПи-пенсіонери та особи з інвалідністю

Також звільняються від сплати за себе ЄСВ ФОПи, якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

 

Чому саме 19-те липня? 

Закон про ЄСВ (абз. 3 ч. 8 ст. 9) зазначає, що ФОПи мають сплачувати ЄСВ до 20 числа місяця, що настає за кварталом, за який сплачується єдиний внесок. За інформацією територіальних податківців, останнім днем є 19 число. 

Також за календарем ДПС останнім днем сплати ЄСВ ФОПами за ІІ квартал є 19 липня 2024 року. 

 

Якщо ФОП порушить строки сплати під час війни? 

Незмінними залишились положення п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464, згідно з якими за платниками єдиного внеску, зазначеними в п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, залишилось право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану та не подавати розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9-19 розділу VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте до платників єдиного внеску, зазначених у п. 4, 5 та 5-1 ч. 1 ст. 4 Закону №2464, які обчислювали і нараховували єдиний внесок та подали до контролюючого органу звітність, що містить інформацію щодо сум нарахованого єдиного внеску, та при цьому не сплатили самостійно визначені зобов’язання, з 01.08.2023 контролюючим органом застосовуються штрафи, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464.

Отже, контролюючі органи застосовують штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, та пеню за порушення, вчинені у період до 01.03.2020 та починаючи з 01.08.2023.

За порушення платниками законодавства про єдиний внесок у період з 01.03.2020 по 31.07.2023 контролюючим органом штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону №2464, не застосовуються, а пеня, нарахована за цей період, підлягає списанню. 

Про це податківці нагадували ось тут.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»