• Посилання скопійовано

У разі сплати роботодавцем внеску за ФОП не менше мінімального добровільна сплата не передбачена!

Податківці знову наголошують: якщо роботодавець сплатив за ФОП, який працює, ЄСВ у розмірі не меншому ніж мінімальний, то у такого підприємця права на добровільну сплату внеску немає. А якщо хтось і сплатить за себе ЄСВ самостійно, такі суми вважатимуться помилково сплаченими!

У разі сплати роботодавцем внеску за ФОП не менше мінімального добровільна сплата не передбачена!

Коментар до ІПК ДПС від 01.11.2021 р. №4139/ІПК/99-00-04-03-03-06

Нагадаємо, що згідно з ч. 6 ст. 4 Закону №2464 ФОП, які мають основне місце роботи, звільняються від сплати за себе єдиного внеску за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі не менше мінімального страхового внеску.

При цьому, зазначено, що такі особи можуть бути платниками єдиного внеску за умови самостійного визначення за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску, бази нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої Законом №2464. Сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Зважаючи на це, податківці у коментованій ІПК від 01.11.2021 р. №4139/ІПК/99-00-04-03-03-06, роблять висновок, що ФОП можуть самостійно визначити базу нарахування та відповідно розмір єдиного внеску (не більше максимальної величини бази нарахування та не менше розміру мінімального страхового внеску) лише за місяці звітного періоду, за які роботодавцем було сплачено страховий внесок за таких осіб у розмірі менше мінімального страхового внеску.

А от за ті місяці в яких роботодавцем було сплачено внесок у розмірі не меншому за мінімальний добровільна сплата ЄСВ для ФОП чинним законодавством не передбачена.

Зауважимо, що у аналогічній ІПК від 01.11.2021 р. №4138/ІПК/99-00-04-03-03-06 (яку ми розглядали тут) податківці приходили до такого ж самого висновку.

 

Що робити, якщо підприємцем кошти все ж таки було сплачено?

Виходячи з поточного роз’яснення, такі суми ЄСВ вважатимуться помилково сплаченими. А помилково сплачені суми внеску можуть бути:

  • зараховані в рахунок майбутніх платежів ЄСВ;
  • повернуті платникам за відповідною заявою.

 

Проте одностайності в позиціях податківців немає

Наприклад, ГУ ДПС у Вінницькій області наводило протилежну позицію (про яку ми писали тут). 

В цьому роз’ясненні зазначали, що підприємець, за якого роботодавець сплачує ЄСВ в повному обсязі, теж може й надалі сплачувати за себе страхові внески, та у такий спосіб збільшити свої внески до Пенсійного фонду, від загальної суми яких, згодом йому й розраховуватимуть пенсійні виплати. Але якщо ФОП за себе платитиме (і самостійно визначатиме базу нарахування ЄСВ), податківці наголосили: такі внески не можуть бути меншими за мінімально встановлений та більшими за максимальний розміри.  

То кого ж слухати в цій ситуації і як потім складати річну декларацію? Що зазначати в базі нарахування ЄСВ в разі такої самостійної сплати? Ми радимо вчинити відповідно до закону – не платити те, що законом не передбачено, тобто, скористатися пільгою. А ось тим працюючим ФОП, хто про пільгу не знав і протягом 2021 року вже сплачував ЄСВ за себе, радимо звернутися до податківців за індивідуальною податковою консультацією. Звісно, штрафувати за переплати і завищення грошового зобов’язання з ЄСВ в декларації нікого не будуть. Але визначитися, як складати декларацію в такій ситуації і які є варіанти, варто вже зараз. І бажано при цьому мати письмове або електронне роз’яснення від податківців, як це треба зробити у вашому конкретному випадку. 

Автор: Станіслав Горбовцов

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/ЄСВ, соціальний захист

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «ЄСВ, соціальний захист»