• Посилання скопійовано

УКБС:«НБУ перетворюється на тотального контролера»

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» вважає, що нова редакція Положення щодо порядку проведення інспекційних перевірок (від 13.10.2011 №366, далі — Положення) потребує істотного доопрацювання

УКБС зазначив, що вдосконалення цього документа в частині здійснення Нацбанком відповідних контролюючих функцій сприятиме налагодженню взаєморозуміння між банками та регулятором на засадах паритетності.

Так, оскільки інспекційна перевірка банку може проводитись будь-якою уповноваженою особою (раніше інспектором міг бути тільки службовець Нацбанку), необхідно запровадити письмове зобов’язання цих осіб про нерозголошення інформації щодо діяльності об’єкту перевірки.

УКБС вважає, що оскільки Положення не містить чіткого переліку підстав для призначення позапланових перевірок, то існують передумови для виникнення непорозумінь між банками та контролюючими інстанціями. Для врегулювання питання запропоновано скласти вичерпний перелік обґрунтованих умов, за наявності яких НБУ має призначити таку перевірку.

Представники банківської спільноти також зазначають, що термін перевірок, встановлений Положенням НБУ (60 днів) є чи не найбільшим порівняно із строками інших контролюючих органів (наприклад, ДПСУ). Тому ініціюється скорочення терміну до 30 робочих днів.

Крім того, зазначений регуляторний акт НБУ не передбачає процедури перевірки повноважень інспектора Нацбанку. У зв’язку з цим УКБС наполягає на обов’язковості додання до листа про проведення інспекційної перевірки копії довіреності інспектора та відповідного наказу регулятора. А також на необхідності збільшення строку для попереднього надіслання банку повідомлення про перевірку до 10 робочих (замість календарних) днів.

Неприйнятним вважають експерти Асоціації й відсутність у банків права відмовити у допуску для проведення перевірки. Тому УКБС пропонує не допускати до інспектування у випадку порушення Нацбанком строків попереднього повідомлення або неналежного оформлення ним документів.

Також УКБС зазначив, що Положенням не врегульована процедура доступу інспекторів НБУ до приміщень фінансово-кредитної установи з обмеженим доступом. Тому здійснювати це необхідно у присутності уповноважених осіб об’єкта перевірки, з дотриманням вимог його внутрішніх правил.

Водночас представники банківської спільноти вважають, що потрібно заборонити виносити за межі приміщень об’єкта копії документів, що надавалися під час перевірки, але не мають відношення до порушень, виявлених інспектуванням.

«УКБС звернув увагу НБУ на той факт, що проект нової редакції Положення не був попередньо оприлюднений для надання пропозицій банківським співтовариством. Тому банківські установи змушені порушити низку питань вже після отримання його в роботу для забезпечення балансу інтересів учасників ринку фінансових послуг», — підкреслила генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»