• Посилання скопійовано

УКБС:«Банки не повинні працювати безоплатно»

Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» негативно оцінила ініціативу Державної податкової служби України щодо скасування банками оплати за виконання платіжних доручень клієнтів при перерахуванні ними коштів на рахунки Держказначейств та державних цільових фондів

УКБС вважає, що пропозиція є неприйнятною через невідповідність до чинного законодавства, ринкових принципів господарювання та негативний вплив на умови діяльності фінансово-кредитних установ в Україні.

Адже ініціатива ДПСУ суперечить нормам не тільки ЗУ «Про банки та банківську діяльність», але й Цивільного кодексу України. Вона порушує законодавчі акти, які визначають принципи економічної незалежності і господарської діяльності банків, що забороняють органам влади та місцевого самоврядування втручатися у діяльність банку.

Це не лише дискримінує законні права фінансових установ України, але й суттєво погіршує умови їхньої діяльності. По суті, йдеться про полегшення становища одних платників податків за рахунок погіршення становища інших.

«Такі дії матимуть наслідком суттєве скорочення податкових надходжень до державного бюджету від банківських установ через погіршення їхнього фінансового становища. Це свідчить про неефективність та фінансову недоцільність зазначеної ініціативи. Оскільки у випадку реалізації вона перешкоджатиме позитивній динаміці скорочення (у 2,7 разу за 11 місяців 2011 р.) нагромаджених внаслідок кризи збитків банківських установ, — зазначила Генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — Крім того, УКБС вважає, що спроба запровадження послуг банків на безоплатній основі може призвести до виникнення додаткових податкових ризиків під час проведення документальної перевірки фіскальними органами в межах виконання норм Податкового кодексу України».

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»