• Посилання скопійовано

Заповнення поля 630 «Код ВФМ» та 640 «Коментар до коду» форми №2-ФМ

Яким чином заповнити поля 630 «Код ВФМ» та 640 «Коментар до коду» форми №2-ФМ «Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу» у разі подання до Держфінмоніторингу України інформації про фінансові операції, що підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу?

Частиною третьою статті 12 Закону України «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванню тероризму»(далі — Закон) передбачено, що порядок реєстрації фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, а також подання Держфінмоніторингу України інформації про фінансові операції, що підлягають фінансовому моніторингу, інші фінансові операції, що можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму, для суб’єктів первинного фінансового моніторингу (крім банків) встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 25.08.2010 р. №747 затверджено Порядок взяття на облік суб’єктів первинного фінансового моніторингу, реєстрації ними фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу, і подання Державній службі фінансового моніторингу інформації про зазначені та інші фінансові операції, що можуть бути пов’язані з легалізацією (відмиванням) доходів, одержаних злочинним шляхом, або фінансуванням тероризму (далі — Порядок).

З метою забезпечення виконання зазначеного Порядку Держфінмоніторингом України прийнято Наказ від 26.08.2010 р. №148 «Про затвердження форм обліку та подання інформації, пов’язаної із здійсненням фінансового моніторингу, та Інструкції щодо їх заповнення», який зареєстрований у Міністерстві юстиції України 06.10.2010 р. за №891/18186 (далі — Інструкція).

Згідно із пунктом 1 розділу III Інструкції форма №2-ФМ «Реєстр фінансових операцій, що підлягають фінансовому моніторингу» (далі — форма №2-ФМ) формується з послідовних записів про фінансову операцію, при цьому кожен запис складається із заповнених бланків форм за відповідними розділами. Усі записи в Реєстрі нумеруються послідовно та мають наскрізну нумерацію. Бланки форм, передбачені розділом III реєстру, заповнюються для кожного учасника фінансової операції окремо.

Пунктом 18 частини першої статті 1 Закону визначено, що учасниками фінансової операції є клієнт, контрагент, а також особи, які діють від їх імені або в їхніх інтересах.

Форма №2-ФМ повинна обов’язково включати відомості щонайменше про двох учасників: клієнта та контрагента.

Відповідно до пункту 19 частини першої статті 1 Закону клієнт — це будь-яка особа, яка звертається за наданням послуг або користується послугами суб’єкта первинного фінансового моніторингу.

Згідно з Інструкцією контрагент — це особа, яка є другою стороною фінансової операції (контрагентом може виступати суб’єкт первинного фінансового моніторингу), під час якої між клієнтом та контрагентом відбувається передача активів.

При цьому помилковим є визначення учасниками фінансової операції одночасно двох клієнтів або контрагентів.

Таким чином, клієнтом може бути як покупець, так і продавець залежно від того, яка саме особа звернулася за наданням послуг до нотаріуса.

Залежно від характеру фінансової операції форма №2-ФМ може містити кілька відомостей про клієнтів, контрагентів та інших учасників фінансової операції згідно з Довідником кодів типів осіб, що мають відношення до фінансової операції (додаток 8 до Інструкції).

Суб’єкт первинного фінансового моніторингу при визначенні особи, що має відношення до фінансової операції, та заповненні розділу III «Відомості про учасника фінансової операції» форми №2-ФМ керується таким правилом: суб’єкт первинного фінансового моніторингу не може виступати у фінансовій операції, дані про яку він вносить до реєстру, як клієнт.

Слід врахувати, що форма №2-ФМ заповнюється шляхом внесення кодів до відповідних полів з використанням довідників кодів, які містяться в додатках до Інструкції.

У разі якщо нотаріус бере участь у підготовці та здійсненні правочину щодо купівлі-продажу нерухомості та при цьому з’ясував, що ринкова вартість нерухомості занижена, нотаріус як суб’єкт первинного фінансового моніторингу відповідно до підпункту «б» пункту 6 частини другої статті 6 Закону зобов’язаний повідомити про таку фінансову операцію Держфінмоніторинг України у день виникнення підозр, але не пізніше ніж через десять робочих днів з дня реєстрації такої операції або спроби її проведення.

Поля 630 «Код ВФМ» та 640 «Коментар до коду» форми №2-ФМ повинні бути задані обов’язково, якщо фінансова операція підлягає внутрішньому фінансовому моніторингу.

Звертаємо увагу, що «Код ВФМ» 900 додатка 3 Інструкції використовується спеціально визначеними суб’єктами первинного фінансового моніторингу в усіх випадках реєстрації (подання) фінансових операцій, що підлягають внутрішньому фінансовому моніторингу. При цьому інші «Коди ВФМ» спеціально визначеними суб’єктами первинного фінансового моніторингу, зокрема нотаріусами, згідно з Інструкцією не використовуються.

У разі посвідчення нотаріусом договору купівлі-продажу нерухомого майна з підозрою щодо оцінки, нижчої за ринкову вартість, у полі 630 форми №2-ФМ необхідно зазначити «Код ВФМ» 900 та в полі 640 прокоментувати суть підозри.

Також інформуємо, що рекомендації щодо заповнення окремих полів форм обліку та подання інформації, пов’язаної зі здійсненням фінансового моніторингу, розміщено на веб-сайті Держфінмоніторингу України (www.sdfm.gov.ua) у рубриці «Інформаційна взаємодія»/«Технологія електронної взаємодії»/«Для небанківських установ».

 

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»