• Посилання скопійовано

УКБС: «недосконале законодавство допоможе лише шахраям»

Прийняття недосконалого закону створить нові законодавчі лазівки, які підвищать ризики банків та їх вкладників

Про це заявляє Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» (УКБС), коментуючи нову редакцію законопроекту щодо збереження права власності на єдине житло боржника (реєстр. №9124), який раніше Верховна Рада повернула на доопрацювання.
Так, цим законопроектом, зокрема, пропонується заборонити звернення стягнення на єдине житло боржника, розмір якого не перевищує законодавчо визначені норми жилої площі із розрахунку на кожну особу, що мешкає разом із боржником.
Експерти УКБС наголошують, що законопроект допускає широке трактування такого поняття, як «кожна особа, що мешкає разом із боржником». Адже під це поняття можна підвести не лише позичальника — іпотекодавця та членів його родини першого ступеня споріднення (батьків, дітей, подружжя), але й будь-яку особу, у тому числі наймачів (орендарів) за договорами найму (оренди) нерухомого майна.
Також експерти УКБС зауважують, що за відсутності відповідного механізму відшкодування втрат від неповернення кредитних коштів нововведення проекту зведуть нанівець використання нерухомості як реальної застави, що заблокує подальше іпотечне кредитування у країні.
«Редакція законопроекту не стільки захищає малозабезпечених позичальників, як створить широкі можливості для зловживань з боку несумлінних боржників. Адже скористатися такою забороною зможуть і заможні боржники, які мешкають в елітних апартаментах та мають достатні фінансові можливості для виконання своїх кредитних зобов’язань» — зазначає Генеральний директор Асоціації «Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер. — Тому УКБС виступає проти створення нових законодавчих лазівок, які підвищать кредитні ризики банків та їхніх вкладників».

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь