• Посилання скопійовано

Спадкоємець вкладника ліквідованого банку має особисто звернутися до Фонду по вклад

Рішення Фонду гарантування вкладів фізосіб від 11.02.2013 р. №10

Спадкоємець вкладника ліквідованого банку має особисто звернутися до Фонду по вклад

Рішенням від 11.02.2013 р. №10 виконавчою дирекцією Фонду гарантування вкладів фізосіб внесено зміни до чинного Порядку відшкодування Фондом коштів за вкладами до банківських установ.

Насамперед ідеться про зміну розрахунків суми відшкодування. Тепер вона включає загальну суму вкладів та відсотків станом на день прийняття рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних та початку процедури виведення Фондом банку з ринку (раніше враховували загальну суму вкладів на день прийняття НБУ рішення про відкликання ліцензії).

Фонд гарантування, починаючи з моменту запровадження тимчасової адміністрації у банківській установі, розпочинає відшкодування коштів за вкладами, договорами банківського рахунка вкладників та відсотків за ними в обсягах, що нараховані на день прийняття рішення НБУ про віднесення банку до категорії неплатоспроможних, але тепер ця сума збільшена до 200 000 гривень. Сума не може бути зменшена за жодних обставин.

Зобов'язання з виплати відсотків за вкладами, нарахованих під час роботи тимчасової адміністрації, задовольняються лише у четверту чергу за рахунок коштів, одержаних в результаті ліквідації та реалізації майна банку (п. 4 ч. 1 ст. 52 Закону №4452).

З метою забезпечення виконання зобов'язань банку з виплати коштів за договорами, строк яких закінчився, та за договорами банківського рахунка у період роботи тимчасової адміністрації Фонд має право надати неплатоспроможному банку цільову позику, але в межах гарантованої Фондом суми коштів (раніше позика надавалась у разі недоступності вкладів).

Строк виплати відшкодувань вкладникам, як і раніше, становить 30 робочих днів з дня отримання від Фонду коштів. 

Водночас вкладникам слід пам’ятати, що після закінчення цього строку або в разі припинення (призупинення) виплат відшкодувань за рішенням суду або іншого уповноваженого органу державної влади банк-агент повертає до Фонду не отриману вкладниками суму.

У такому разі виплата сум відшкодування особам здійснюється шляхом переказу відшкодувань лише після розгляду індивідуальних звернень вкладників безпосередньо до Фонду. Те саме стосується й випадків, коли вкладники банку не змогли вчасно з’явитися за отриманням такої суми або з інших причин. Наприклад, така особа не є вкладником банку, проте є спадкоємцем вкладника та очікує строк для прийняття спадщини, або у вкладника змінилися реквізити в документах (змінилась адреса проживання, змінено прізвище тощо).

Автор: Канарьова Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»