• Посилання скопійовано

НАБУ пропонує посилити контроль за незаконними обмінними пунктами

НАБУ пропонує дозволити здійснювати купівлю-продаж інвалюти лише у відділеннях та касах банків

НАБУ пропонує посилити контроль за незаконними обмінними пунктами

Незалежна асоціація банків України (НАБУ) занепокоєна функціонуванням в Україні численних нелегальних пунктів обміну валют і звертає увагу на ті серйозні загрози, які несе їх протиправна діяльність. Про це йдеться у листі НАБУ на адресу Національного банку України (НБУ).

«Діяльність нелегальних пунктів обміну валюти… унеможливлює ефективний контроль за обігом іноземної валюти на території України, — підкреслюють у НАБУ, — Крім того, діяльність нелегальних пунктів обміну валюти може призводити до неналежного використання персональної інформації клієнтів обмінних пунктів. Через це в Україні останнім часом поширюються шахрайські схеми використання копій чужих паспортів для отримання кредитів та відкриття підприємств на підставних осіб».

Ще одним важливим негативним аспектом діяльності нелегальних пунктів обміну є недоотримання державним бюджетом надходжень від операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.

Найгірше те, що незаконні пункти обміну валют не забезпечено необхідними системами безпеки, охорони, відеоспостереження, інкасації і т.д. У зв’язку з цим існують значні ризики для безпеки, здоров’я та життя касирів цих пунктів та їхніх клієнтів. Це спонукає грабіжників обирати саме такі пункти об’єктом для пограбування. Наприклад, восени минулого року зловмисники, сподіваючись на легку поживу, напали на пункт обміну валют у Харкові. У результаті постраждали власник «обміннику» та двоє іноземців.

Крім того, НАБУ звертає увагу на нерівні конкурентні умови відкриття та функціонування валюто-обмінних пунктів небанківських установ порівняно з пунктами обміну валют банківських установ. Так, банки вкладають значні кошти у створення безпечних умов у своїх касах,-де клієнти можуть здійснювати банківські операції, в тому числі й обмін валют, згідно з суворими вимогами регулятора. Натомість небанківські «обмінники» відверто знімають з себе відповідальність за життя й здоров’я своїх клієнтів, а про безпеку в незаконному пункті обміну валют мова не йде взагалі.

НАБУ, проаналізувавши досвід інших країн у цій сфері, пропонує для детінізації ринку обміну готівкової валюти оприлюднювати на сайті Нацбанку інформацію про ті обмінні пункти, які працюють легально. Цією інформацією зможуть скористатися як пересічні споживачі, так і працівники міліції для припинення діяльності незаконних «обмінників».

У зв’язку з цим НАБУ також вважає за доцільне дозволити здійснювати операції з купівлі-продажу іноземної валюти лише у відділеннях та касах банків. Або, щонайменше, поширити на пункти обміну валют небанківських установ ті нормативні вимоги до системи безпеки та інкасації, які застосовуються до пунктів обміну валют при банківських установах. При цьому регулятор повинен встановити ефективний контроль за виконанням таких вимог.

«Реалізація зазначених ініціатив призведе до посилення контролю НБУ за обігом іноземної валюти на території України, збільшення кількості валюто-обмінних операцій саме через банки України та, відповідно, подальшої детінізації ринку валюто-обмінних операцій та зменшення валютизації економіки», — переконані у НАБУ.

Джерело: Незалежна асоціація банків України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»