• Посилання скопійовано

Нацбанк оприлюднив текст постанови щодо заокруглення сум розрахунків у чеках

Сьогодні, 20 березня, Нацбанк оприлюднив текст постанови, якою затверджено правила заокруглення загальних у чеку сум готівкових розрахунків

Нацбанк оприлюднив текст постанови щодо заокруглення сум розрахунків у чеках

Про те, що з 1 липня 2018 року в Україні застосовуватимуться правила заокруглення загальних сум готівкових розрахунків, Нацбанк повідомив ще 14 березня 2018 року. 

Та ось сама постанова НБУ від 15.03.2018 р. №25 "Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів" оприлюднена лише сьогодні, 20 березня. Згідно з нею, з 1 липня 2018 року:

1) Нацбанк припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок

Монети дрібних номіналів перебуватимуть в обігу до прийняття окремого рішення Правління Національного банку України про їх вилучення.

 Банки України зобов’язані забезпечити:

  • приймання без будь-яких обмежень від клієнтів монет дрібних номіналів для зарахування на рахунки, вклади, акредитиви, для переказів, а також для обміну на монети та банкноти інших номіналів;
  • видачу клієнтам монет дрібних номіналів за наявності їх у залишку операційної каси.

2) Юрособи (незалежно від організаційно-правової форми та форми власності) і фізособи-підприємці у разі відсутності монет дрібних номіналів мають проводити заокруглення загальних у чеку сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) та загальних сум розрахунків в акті про видачу коштів чи іншому документі, що оформляється під час повернення коштів у разі повернення товару, за такими правилами:

  •  сума, що закінчується від 1 до 4 копійок, заокруглюється в бік зменшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок;
  • сума, що закінчується від 5 до 9 копійок, заокруглюється в бік збільшення до найближчої суми, яка закінчується на 0 копійок.

Заокруглення не є знижкою або надбавкою, рекламою або стимулюванням продажу товарів (робіт, послуг) у значенні цих термінів, визначених законодавством України.

3) Суб’єктам господарювання сфери торгівлі, громадського харчування та послуг, які здійснюють готівкові розрахунки зі споживачами із застосуванням РРО, під час проведення готівкових розрахунків слід зазначати в чеках, актах про видачу коштів та інших документах, що оформляються під час повернення коштів у разі повернення товару, загальні суми до заокруглення та після заокруглення.

4) Юридичні та фізичні особи під час здійснення безготівкових розрахунків заокруглення не здійснюють.

Постанова набирає чинності з 1 липня 2018 року. 

***

Читайте також: Життя без копійок: округлення цін почнеться з 1 липня 2018 року

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»