• Посилання скопійовано

З 10 лютого операції з платіжними картками слід здійснювати по-новому

Нові правила посилили вимоги до еквайрів у частині виконання ними правил платіжних систем та вимог законодавства у сфері фінмоніторингу. Також НБУ зобов’язав постачальників платіжних послуг перед ініціюванням платежу надавати держателям карток інформацію про порядок і умови його здійснення

З 10 лютого операції з платіжними картками слід здійснювати по-новому

Національний банк України вдосконалив порядок здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів (далі – платіжні картки). Це сприятиме підвищенню рівня захисту прав держателів платіжних карток, а також посиленню контролю за дотриманням еквайрами правил платіжних систем і вимог законодавства. Так, регулятор зобов’язав  постачальників платіжних послуг перед ініціюванням платіжної операції надавати держателям платіжних карток  інформацію про порядок і умови її здійснення або доступ до такої інформації.

Зокрема, йдеться про операції з переказу коштів, що здійснюються в кілька етапів, адже, якщо держатель не матиме інформації про те, як саме здійснюватиметься платіжна операція, це може спричинити його додаткові незаплановані витрати. Крім того, Національний банк посилив вимоги до еквайрів у частині виконання ними правил платіжних систем та вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (далі – законодавство у сфері фінансового моніторингу) під час здійснення операцій з використанням платіжних карток.  Зокрема, передбачено те, що:

  • внутрішньобанківські правила мають містити порядок взаємодії еквайра з торговцем та порядок здійснення еквайром моніторингу переказів, здійснених на користь торговця (не залежно від наявності договору з торговцем);
  • договір еквайра з торговцем чи небанківською фінансовою установою, яка має ліцензію на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків та укладає договори з торговцями, метою яких є приймання коштів із використанням платіжних карток на користь таких торговців за участю еквайра (далі – небанківська фінансова установа), повинен обов’язково містити умови, які:
    • зобов’язують  торговця чи небанківську фінансову установу надавати еквайру інформацію, потрібну для виконання ним вимог законодавства у сфері фінансового моніторингу;
    • визначають перелік і строки надання торговцем такої інформації;
    • передбачають інформування еквайра торговцем чи небанківською фінансовою установою про зміну видів діяльності торговця, які повідомлялися еквайру для призначення коду категорії торговця;
    • визначають відповідальність торговця чи небанківської фінансової установи за надання недостовірної інформації про види своєї діяльності;
    • надають еквайру право відмовитися від підтримання ділових відносин з торговцем чи небанківською фінансовою установою, яка не дотримується умов договору.

Такі зміни передбачені постановою Правління Національного банку України від 08 лютого 2022 року № 13 "Про затвердження Змін до Положення про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням", яка набирає чинності з 10 лютого 2022 року.

***

Від редакції: Це був короткий анонс нововведень від НБУ. А докладний аналіз змін ми розглянемо в окремому аналітичному матеріалі редакції.

***

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»