• Посилання скопійовано

Національний банк вживає подальших заходів для посилення монетарної трансмісії

З 11 березня нормативи формування банками обов'язкових резервів (ОР) за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб додатково підвищуються на 10 в. п.

Національний банк вживає подальших заходів для посилення монетарної трансмісії

Національний банк продовжує імплементацію анонсованих у січні заходів з метою посилення монетарної трансмісії та стимулювання конкуренції банків за строкові кошти вкладників.

Так, з 11 березня нормативи формування банками обов'язкових резервів (ОР) за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб додатково підвищуються на 10 в. п. Проте на цю частину ОР не поширюватиметься механізм покриття бенчмарк-ОВДП. 

Після набрання чинності відповідним рішенням обов'язкові резерви банків становитимуть у національній валюті:

  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних осіб – 10%;
  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб – 20% (до 11 березня – 10%);
  • за строковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних (крім інших банків) і фізичних осіб – 0%;
  • за коштами вкладів (депозитів) і коштами на поточних рахунках інших банків-нерезидентів і кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій-нерезидентів – 10%.

В іноземній валюті:

  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках юридичних осіб – 20%;
  • за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних осіб – 30% (до 11 березня – 20%);
  • за строковими коштами і вкладами (депозитами) юридичних (крім інших банків) і фізичних осіб – 10%;
  • за коштами вкладів (депозитів) і коштами на поточних рахунках інших банків- нерезидентів і кредитами, отриманими від міжнародних (крім фінансових) та інших організацій-нерезидентів – 20%.

Додаткове підвищення нормативів обов'язкового резервування банків за коштами на поточних рахунках фізичних осіб сприятиме зниженню профіциту ліквідності в банківській системі. За оцінками Національного банку, загальний обсяг обов’язкових резервів, який банки повинні будуть формувати, зросте орієнтовно на 60 млрд грн.

Зниження обсягу вільних коштів у банківській системі спонукатиме банки до активнішої конкуренції саме за строкові кошти фізичних осіб та до подальшого підвищення ставок за гривневими депозитами. Національний банк очікує, що ці заходи сприятимуть зростанню частки строкових депозитів по системі та мінімізації ризиків для курсової та цінової стійкості України.

Відповідні зміни затверджено рішенням Правління Національного банку України від 23 лютого 2023 року № 71-рш «Про внесення змін до рішення Правління Національного банку України від 23 листопада 2017 року № 752-рш», що набирає чинності з 10 березня 2023 року.

 

Довідково

Національний банк у 2023 році здійснив низку заходів з метою посилення монетарної трансмісії, активізації внутрішнього боргового ринку та мінімізації ризиків для макрофінансової стабільності.

Попередні кроки були такими:

  • з 11 січня 2023 року підвищено на 5 в. п. нормативи обов'язкового резервування банками за коштами на вимогу та коштами на поточних рахунках фізичних та юридичних осіб, а також дозволено банкам покривати до 50% від загального обсягу ОР за рахунок бенчмарк-ОВДП;
  • з 11 лютого 2023 року додатково підвищено на 5 в. п. обов'язкові резерви банків за коштами на поточних рахунках та коштами на вимогу фізичних та юридичних осіб з можливістю покриття обсягу обов'язкових резервів, що сформувалися внаслідок такого підвищення, за рахунок бенчмарк-ОВДП. Також НБУ розширив перелік бенчмарк-ОВДП, які банки можуть включати в покриття ОР.

Обов’язкові резерви – один із традиційних інструментів центральних банків. Його зміст полягає в такому: банк зобов'язаний зарезервувати на своєму кореспондентському рахунку кошти обсягом, який визначається як певний відсоток від його зобов’язань (норматив резервування) та враховує частку ОР, яку банк покриває за рахунок бенчмарк-ОВДП. Така сума має бути сформована в середньому за період резервування.

Це дає змогу згладжувати можливі кон'юнктурні (непередбачувані) коливання ліквідності, водночас забезпечуючи ефективне застосування самого інструменту за прямим призначенням – обмеження частини вільної ліквідності банківської системи.

Повна інформація щодо обсягу обов’язкових резервів, які формують банки, доступна за посиланням.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»