• Посилання скопійовано

НБУ зобов'язав банки приймати та обмінювати гривні, пошкоджені внаслідок підтоплення

Банки зобов'язані за зверненням фізосіб та СГ безкоштовно здійснювати приймання готівкової гривні, непридатної для обігу внаслідок підтоплення, для обміну та/або зараховувати на рахунки

НБУ зобов'язав банки приймати та обмінювати гривні, пошкоджені внаслідок підтоплення

Національний банк у листі від 9 червня 2023 року №50-0007/40722 нагадав банкам про обов'язок приймати «мокрі» купюри гривні безкоштовно. 

«У зв'язку з техногенно-екологічною та надзвичайною ситуацією через підрив російськими військами Каховської ГЕС фізичні особи та суб'єкти господарювання можуть мати готівку національної валюти України, яка стала непридатною для використання внаслідок підтоплення приміщень», – йдеться в повідомленні регулятора.

Як зазначили у НБУ, надавачі платіжних послуг зобов'язані за зверненням фізичних осіб та суб'єктів господарювання безкоштовно здійснювати приймання готівки національної валюти, непридатної для обігу внаслідок підтоплення, для обміну та/або зараховувати на рахунки.

Такі банкноти надавачі платіжних послуг мають приймати як зношені банкноти/монети. Надавачі платіжних послуг мають забезпечити передавання таких зношених банкнот/монет до банків/уповноважених банків, які передаватимуть до Національного банку в установленому порядку.

Національний банк нагадав, що відповідно до ст. 38 Закону про НБУ зношені і пошкоджені грошові знаки України приймаються й обмінюються безоплатно на нові грошові знаки Національним банком та банками України без обмежень щодо сум та строків такої заміни.

Банк зобов'язаний протягом операційного часу (у післяопераційний час), зокрема, без будь-яких обмежень за сумою та безкоштовно обмінювати фізичним та юридичним особам непридатні для обігу платіжні банкноти і монети національної валюти на придатні.

Такий обмін готівки банк здійснює безпосередньо під час приймання готівки без відображення в бухгалтерському обліку, якщо справжність та платіжність банкнот (монет) не викликає сумніву.

Також відповідно до вимог Правил №134 банки мають право, а уповноважені банки зобов'язані приймати від фізичних та юридичних осіб для дослідження банкноти, які значно пошкоджені унаслідок дії хімічних речовин, води, вогню та/або мають свічення під дією ультрафіолетових променів, деструкцію та обвуглення паперу на окремих ділянках або по всій площі банкноти, і площа яких під час приймання та оброблення може стати меншою ніж 55% початкової площі банкноти, або внаслідок чого утворилася цілісна група пошкоджених банкнот, яку неможливо розділити.

Автор: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»