• Посилання скопійовано

​Незабаром фінустанови поводитимуться з позичальниками більш етично

НБУ розповів, як ухвалення законопроєкту №9422 змусить фінустанови, в тому числі колекторські компанії, дотримуватися законодавства та поводитись етично на всі 100%

​Незабаром фінустанови поводитимуться з позичальниками більш етично

НБУ у своєму телеграм-каналі розповідає, що в Україні працюють чіткі правила роботи фінансових компаній, у тому числі колекторів. Однак на практиці ми все ще стикаємося з порушенням цих правил саме з боку фінкомпаній. Від цього насамперед страждають споживачі. 

Сьогодні особливо цинічними є випадки, коли колекторське свавілля стосується військовослужбовців.

Ось одна із історій, яку нам надіслали.

Історія третя: «Військовослужбовцю військової частини на його персональний телефон почали надходити телефонні дзвінки, де невідомі особи в грубій формі із застосуванням ненормативної лексики та погроз життю та здоров'ю вимагали погасити кредитну заборгованість у невідомій сумі, оскільки після кожного дзвінка повідомлялося про різну кредитну заборгованість. 

Протягом 9 – 13 червня 2023 року телефонні дзвінки почали надходити посадовим особам військової частини та командирові військової частини, де також у грубій формі без виявлення поваги до честі та гідності людини і з застосуванням ненормативної лексики та погроз було сказано про те, щоб адресати цих телефонних дзвінків погасили кредитну заборгованість вищезазначеного військовослужбовця.

Дзвінки здійснювалися особисто співробітниками фінансової установи, які, застосовуючи погрози та залякування, вимагали погасити заборгованість та повідомляли, що дзвінки не припиняться, допоки усі кошти не будуть сплачені».

Це лише частинка великого звернення від імені усієї військової частини! І це відбувається просто зараз, під час повномасштабної війни.

Проблема: неетична поведінка з боку фінансових установ та колекторських компаній щодо врегулювання проблемної заборгованості.

Попри велику роботу, проведену НБУ для того, щоб процес урегулювання простроченої заборгованості відбувався в цивілізований спосіб, все ще є компанії, які дозволяють собі подібну поведінку.

Рішення: У цьому конкретному випадку і проблема, і її вирішення лежать в одній площині – необхідності запровадження додаткових заходів впливу у вигляді штрафних санкцій за порушення встановлених вимог, оскільки правила без відповідальності за їх порушення зазвичай не діють.

Такі зміни, зокрема, передбачені в законопроєкті №9422. Однак само собою рішення про збільшення штрафів не може глобально змінити якість кредитування в Україні, максимально підвищити захищеність споживачів, змусити поводитися компанії  етично на всі 100%.

Адже для того, щоб подібні історії не траплялися ні з військовослужбовцями, ні з цивільними громадянами, – рішення про кредит має бути зваженим з боку споживача та відповідальним з боку кредитора.

Коли останній не приховує реальну ставку, не надає «швидкі гроші» людині вночі, яка не має доходу та не зможе сплатити цей кредит, а перекладає цей борг на своїх близьких, не «малює» захмарні ставки за кредитами, просто тому, що хоче отримати надприбутки.

Це потребує комплексного рішення. Воно й запропоноване в законопроєкті №9422, де збільшення штрафів – лише один із пунктів.

Решта пунктів створюють умови за якими: кредитор надає споживачеві повну прозору інформацію про кредит, оцінює кредитоспроможність клієнта та пропонує йому позику, яку клієнт здатен обслуговувати.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»