• Посилання скопійовано

Що відбувається в економіці та чого очікувати далі: прогноз від НБУ

Економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося. НБУ переглянув прогноз зростання реального ВВП у 2023 році в бік підвищення – з 2,0% до 2,9%. У наступні роки зростання економіки пришвидшиться до 3,5 – 6,8%

Що відбувається в економіці та чого очікувати далі: прогноз від НБУ

НБУ у своєму телеграм-каналі розповідає, що відбувається в економіці та чого очікувати далі.

У ньому ми розповідаємо про найважливіші економічні події та прогнози НБУ простою мовою.

 

Коротко про основне

Економіка

Економіка відновлюється швидше, ніж очікувалося. НБУ переглянув прогноз зростання реального ВВП у 2023 році в бік підвищення – з 2,0% до 2,9%.

Поліпшенню ситуації в економіці посприяли відсутність перебоїв з електроенергією та подальше налагодження шляхів постачання.

У наступні роки зростання економіки пришвидшиться до 3,5 – 6,8%.

Однак важливою умовою є суттєве зниження безпекових ризиків із середини 2024 року, що є основним припущенням прогнозу НБУ.

 

Інфляція

Інфляція стрімко сповільнилася з 26% у річному вимірі в січні до майже 11% у липні.

НБУ прогнозує, що у 2023 році інфляція знизиться до 10,6% та гальмуватиме надалі – до 8,5% у 2024 році та до 6,0% у 2025 році.

Цьому, зокрема, сприятиме завершення війни, що дасть змогу налагодити логістику та наростити виробництво.

Також важливими є заходи НБУ, спрямовані на балансування валютного ринку та захист привабливості гривні.

 

Робочі місця і зарплати

НБУ прогнозує у 2023 – 2025 роках поступове скорочення безробіття та зростання зарплат українців. Цьому передусім сприятиме пожвавлення економіки.

Водночас рівень безробіття знижуватиметься повільно. Основна причина – структурні та регіональні диспропорції на ринку праці, що відчуватимуться навіть після війни.

 

Ставки за депозитами та кредитами

Процентні ставки за депозитами в гривні в багатьох банках зросли до 15% і вище. Така дохідність захищає заощадження від інфляційного знецінення, тож українці досить активно відкривали депозити саме в національній валюті.

Водночас ставки за кредитами для бізнесу і населення поки що залишаються високими, що пояснюється насамперед все ще значною інфляцією та ризиками воєнного часу.

Читайте наш оновлений розділ «Просто про економіку» та докладніше дізнавайтеся про стан економіки та прогнози НБУ в Інфляційному звіті.

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»