• Посилання скопійовано

Здійснення банками вкладних операцій та операцій з ощадними сертифікатами змінять

НБУ пропонує виключити норму, що надавала можливість фізичним особам використовувати для підпису договору банківського вкладу в електронній формі лише цифровий власноручний підпис.

Здійснення банками вкладних операцій та операцій з ощадними сертифікатами змінять

Національний банк України пропонує оновити Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій та операцій з ощадними сертифікатами банку (далі – Положення).

Це зумовлено необхідністю приведення окремих вимог Положення у відповідність до актуальних вимог законодавства, що пов’язані з уведенням у дію Закону України від 01.12.2022 № 2801-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення укладення угоди між Україною та Європейським Союзом про взаємне визнання кваліфікованих електронних довірчих послуг та імплементації законодавства Європейського Союзу у сфері електронної ідентифікації" та прийняттям Положення про використання електронного підпису та електронної печатки, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 20.12.2023 № 172.

Так, регулятор пропонує виключити норму, що надавала можливість фізичним особам використовувати для підпису договору банківського вкладу в електронній формі лише цифровий власноручний підпис. 

Замість цього передбачатиметься можливість під час підписання вкладником з банком електронних документів використовувати кваліфікований електронний підпис, цифровий власноручний підпис, удосконалений електронний підпис з кваліфікованим сертифікатом, а також інший електронний підпис, у разі якщо використання іншого електронного підпису попередньо визначено договором між вкладником та банком.

Відповідні норми містить проєкт постанови "Про внесення змін до Положення про порядок здійснення банками України вкладних (депозитних) операцій та операцій з ощадними сертифікатами банку" (далі – проєкт постанови), що пропонується для громадського обговорення.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями: 

Зауваження та пропозиції до проєкту постанови приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 03 червня 2024 року включно.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»