• Посилання скопійовано

Оновлено порядок документування страхових виплат фізособам для цілей оподаткування

Вимог Положення мають дотримуватися страховики-резиденти, філії страховиків-нерезидентів та Моторне (транспортне) страхове бюро України під час здійснення фізичній особі виплати за договором страхування

Оновлено порядок документування страхових виплат фізособам для цілей оподаткування

Національний банк оновив порядок документування страхової виплати / відшкодування / викупної суми за договором страхування, яку отримує фізична особа, згідно зі змінами до законодавства України в сфері страхування та охорони здоров’я.

Положення про порядок застосування пп. 165.1.27 та 165.1.28 ПКУ під час здійснення діяльності із страхування  (далі – Положення) передбачає:

  • актуалізований перелік документів, зокрема медичних, які належним чином підтверджують факт заподіяння шкоди життю та/або здоров’ю застрахованої особи;
  • можливість врегулювання страхових випадків за спрощеною процедурою у разі здійснення страхової виплати, розмір якої не перевищує встановленого ліміту;
  • можливість використання електронних сервісів для надання підтвердних документів, зокрема е-паспорта, через Єдиний портал державних послуг Дія, документів з окремих реєстрів у сфері охорони здоров’я.

Вимог Положення мають дотримуватися страховики-резиденти, філії страховиків-нерезидентів та Моторне (транспортне) страхове бюро України під час здійснення фізичній особі виплати за договором страхування.

Положення затверджене постановою Правління НБУ від 15.07.2024 №85, яка набирає чинності з 17 жовтня 2024 року.

Положення прийняте на заміну відповідних вимог у розпорядженні Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг України від 24.12.2010 №997 (зі змінами).

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»