• Посилання скопійовано

Штрафи за перевищення обсягу переказів між картками фізосіб 150 тис. грн – це фейк: офіційно від НБУ

За інформацією від НБУ, банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу, але вони мають право розірвати з такими клієнтами ділові стосунки

Штрафи за перевищення обсягу переказів між картками фізосіб 150 тис. грн – це фейк: офіційно від НБУ

Нагадаємо, що з 1 жовтня 2024 року тимчасово на пів року встановлюється ліміт у 150 000 грн на місяць для переказів фізичних осіб «з карти на карту». Ліміт діє на вихідні перекази за усіма рахунками клієнта в одному банку на рахунки інших фізосіб. Детальніше про це ми писали тут

​​28 серпня НБУ у своєму Телеграм-каналі розповів, що у медіа та в телеграм-каналах поширюється недостовірна інформація про те, що банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках.

Національний банк наголошує, що таке твердження не відповідає дійсності. І ось чому. 

Законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких  фінансових покарань до порушників правил фінансового моніторингу та стягнення за це "штрафу".

Тобто банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу.

Водночас Закон про фінансовий моніторинг передбачає обов’язок та право банку розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках.

У цьому разі банк повертає кошти клієнту готівкою чи шляхом перерахування на інший рахунок за вказаними реквізитами. Механізм повернення коштів банком передбачений у пункті 6 додатка 12 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 19.05.2020 №65 (зі змінами). Банк може брати стандартну звичайну комісію за проведення такої платіжної операції.

Національний банк України зі свого боку також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ.

Просимо з обережністю ставитися до непідтвердженої інформації та перевіряти її в офіційних джерелах.

Автор: Русанова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»