• Посилання скопійовано

НБУ планує впровадити інструкцію з комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем

Проєкт створений для унормування порядку комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем, враховуючи міжнародні стандарти оверсайту та вимоги законодавства України

НБУ планує впровадити інструкцію з комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем

Національний банк України пропонує для обговорення проєкт Інструкції з комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем (далі – проєкт).

Проєкт створений для унормування порядку комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем, враховуючи міжнародні стандарти оверсайту та вимоги законодавства України.

Проєкт враховує Принципи для інфраструктур фінансового ринку, які встановлюють міжнародні стандарти оверсайту інфраструктури фінансового ринку, та прийняті Банком міжнародних розрахунків та Міжнародною організацією комісій з цінних паперів (далі – міжнародні стандарти оверсайту).

У зв’язку з цим Національний банк пропонує зокрема: 

  • оновити методологію комплексного оцінювання системно важливих платіжних систем;
  • уточнити критерії оцінювання системно важливих платіжних систем відповідно до міжнародних стандартів оверсайту.

Ухвалення проєкту сприятиме удосконаленню функціонування системно важливих платіжних систем та приведення їх діяльності у відповідність до міжнародних стандартів оверсайту.

Ознайомитися з матеріалами для обговорення можна за посиланнями:

Зауваження та пропозиції до проєкту приймаються згідно з формою надання зауважень та пропозицій до 20 вересня 2024 року включно.

 

Довідково

Національний банк визнає платіжну систему системно важливою платіжною системою в разі її відповідності хоча б одному з таких критеріїв важливості:

  1. платіжна система забезпечує проведення міжбанківських платіжних операцій, частка яких становить більше ніж 10% від загальної суми платіжних операцій, виконаних у країні системами міжбанківських розрахунків та через кореспондентські рахунки банків, відкриті в інших банках України;
  2. платіжна система здійснює платіжні операції за правочинами з державними цінними паперами на відкритому ринку;
  3. платіжна система забезпечує врегулювання зобов’язань учасників платіжних систем, які виникають в інших платіжних системах.

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/НБУ і банківська система

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «НБУ і банківська система»