• Посилання скопійовано

Новий Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників у фінустановах до ДПС

Наказ Мінфіну від 02.04.2012 р. №426 «Про затвердження Порядку подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до органів державної податкової служби», чинний з 01.05.2012 р., але не раніше дня його офіційного опублікування, крім п. 2, який набере чинності з 01.08.2012 р.

Мінфін наказом №426 затвердив новий Порядок подання повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків у банках та інших фінансових установах до органів державної податкової служби.

При набранні чинності зазначеним наказом втратив чинність наказ ДПАУ від 23.12.2010 р. №993.

При цьому з 01.05.2012 р. до 01.08.2012 р. банки та інші фінустанови можуть подавати повідомлення про відкриття/закриття рахунків платників податків до ДПС відповідно до Наказу №426 або Наказу №993 (на власний вибір).

Новий Порядок визначає послідовність дій банків та інших фінустанов при наданні повідомлень про відкриття або закриття рахунків платників податків — юросіб, у т.ч. відкритих через їх відокремлені підрозділи, та самозайнятих фізосіб до органів ДПС, в яких обліковуються платники податків, та відкриття або закриття банками власних кореспондентських рахунків, а також форму і зміст повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників у банках та інших фінустановах, перелік підстав для відмови органів ДПС у взятті рахунків на облік.

Нацбанк, банки та інші фінустанови протягом 3 робочих днів з дня відкриття/закриття рахунків платників податків (включаючи день відкриття/закриття) подають відомості про це в електронному вигляді з використанням надійних засобів ЕЦП з посиленими сертифікатами відкритих ключів засобами електронної пошти мережі Інтернет на адресу Інформаційного порталу ДПСУ.

У разі неможливості подання з технічних причин повідомлення в електронному вигляді воно може бути надано або надіслано поштою з повідомленням про вручення в паперовому вигляді протягом 3 робочих днів з дня відкриття/закриття рахунка (включаючи день відкриття/закриття) до органу ДПС, у якому платник обліковується як платник податків і зборів. У такому разі повідомлення надається або надсилається разом із супровідним листом, в якому зазначається причина неможливості його подання в електронному вигляді.

У разі ліквідації банку повідомлення про закриття рахунків платників податків подає ліквідатор банку.

Орган ДПС протягом 3 робочих днів з дня отримання повідомлення в електронному вигляді має надіслати до фінустанови засобами телекомунікаційного зв’язку електронне повідомлення-відповідь щодо взяття рахунка на облік. У разі відмови в узятті рахунка на облік повідомлення-відповідь має містити підставу відмови.

При надходженні від фінустанови повідомлення про відкриття рахунка платника у паперовому вигляді орган ДПС протягом 3 робочих днів з дня отримання повідомлення повинен надати або надіслати до фінустанови, в якій відкрито рахунок платника, корінець повідомлення з відміткою про взяття рахунка на облік або повідомлення органу ДПС про відмову в узятті на облік рахунка платника за формою №п2 із зазначенням причини відмови.

Датою початку видаткових операцій за рахунком платника (крім банку) у фінустанові є дата однієї з подій, що настала першою: отримання повідомлення-відповіді з відміткою про взяття рахунка на облік в ДПС або реєстрації отримання фінустановою корінця повідомлення з відміткою про взяття рахунка на облік в ДПС.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»