• Посилання скопійовано

УКБС: надмірне обмеження інкасації збільшує ризики втрати коштів

Скорочення обсягу валютних цінностей в 12 разів при перевезені неброньованими оперативними автівками здорожить послуги для клієнтів банків та підвищить ризики втрати коштів

Такого висновку дійшла Асоціація «Український Кредитно-Банківський Союз» аналізуючи запровадження Постанови НБУ №26 від 30.01.2012 р., що регламентує процедуру інкасації коштів та перевезення валютних цінностей, а також визначає ведення касових операцій банками в Україні та встановлює вимоги щодо технічного стану та охорони банків.

На переконання Асоціації, нормативно-правові акти НБУ потребують удосконалення, а обсяги цінностей при перевезенні непанцерованим оперативним автотранспортом -- збільшення. Свою позицію УКБС висловив на черговому засіданні міжвідомчої робочої групи з питань забезпечення охорони банківських установ та валютних цінностей під час їх інкасації та перевезення.

Експерти УКБС зазначають, що зменшення обсягу цінностей і готівки в 12разів ускладнило виконання банками договірних зобов'язань перед клієнтами та практично унеможливило роботу банківських підрозділів інкасації. Крім того, новації призвели до значного збільшення витрат для банків та їхніх клієнтів.

УКБС наголошує, що внаслідок обмеження банки вимушені здійснювати доставку проінкасованої готівки позачергово, окремо доставляти її до кожного відділення/банкомата, а також інкасувати кожну торгову виручку клієнтів окремо, що в рази збільшить витрати банку та призведе до значного подорожчання послуги інкасації.

Мало того, нововведення Нацбанку призведе до скорочення маршрутів інкасації. В результаті -- підприємства і організації, які є клієнтами банків, змушені будуть здавати виручку самостійно, що підвищить ризики втрати коштів, підкреслює УКБС.

У зв'язку з цим Асоціація пропонує тимчасово, до 01.01.2015 р., скоротити обсяг валютних цінностей, що дозволяється перевозити в неброньованих автівках, не в 12 разів, як закладено в Постанові, а лише в чотири. Тобто вже наявний сьогодні дозволений обсяг тим самим збільшити втричі.

«Таким чином не лише мінімізуються ризики, а й усунуться підстави для значного збільшення вартості інкасації. Крім того, підвищиться спроможність банків з виконання договірних зобов'язань перед клієнтами, що неодмінно позначиться на рівні довіри до банківської системи», -- зазначила генеральний директор Асоціації «Український Кредитно-Банківський Союз» Галина Оліфер.

Джерело: Український кредитно-банківський союз

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»

Подарунки та знижки з нагоди свята

Приєднуюсь