• Посилання скопійовано

Нацбанк уточнив окремі положення Інструкції про порядок регулювання діяльності банків

Зміни до цієї Інструкції обумовлені новою редакцією Плану рахунків бухгалтерського обліку банків

 Нацбанк уточнив окремі положення Інструкції про порядок регулювання діяльності банків

Національний банк постановою від 30.11.2017 р. № 121 уточнив окремі положення Інструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 р. № 368, не змінюючи концептуальних підходів до розрахунку економічних нормативів. Постанова набере чинності 25 грудня 2017 року.

Як роз'яснюють в НБУ, зміни до цієї Інструкції обумовлені новою редакцією Плану рахунків бухгалтерського обліку банків, яка затверджена постановою Нацбанку від 11.09.2017 р. № 89 і набере чинності з 25 грудня 2017 року.

Змінами уточнено, що додатковий капітал (капітал 2-го рівня) складається, зокрема, з результату поточного та звітного року (прибуток), що зменшений на суму:

  • нарахованих доходів, неотриманих понад 30 днів із дати їх нарахування, строк сплати яких не минув (крім доходів за цінними паперами, які віднесені до I групи активів зі ступенем ризику 0 відсотків згідно з вимогами цієї Інструкції, та доходів за фінансовими активами, на розмір балансової вартості яких зменшується розмір регулятивного капіталу), зменшених на суму сформованих резервів за такою складовою балансової вартості активу;
  • нарахованих доходів, строк сплати яких згідно з договором минув, зменшених на суму сформованих резервів за такою складовою балансової вартості активу.

Для визначення розміру регулятивного капіталу банку загальний розмір капіталу 1-го і 2-го рівнів додатково зменшується на балансову вартість позалістингових цінних паперів (крім цінних паперів, емітованих центральними органами виконавчої влади, Національним банком та Державною іпотечною установою), які обліковуються за справедливою вартістю.

Зміни також торкнулися порядку обліку субординованого боргу та подання звітності. Уточнено, що  у разі надання Дозволу (якщо Інвестором є банк-резидент) вкладені/залучені на умовах субординованого боргу кошти обліковуються банком-Інвестором так:

  • у разі вкладання коштів на умовах субординованого боргу шляхом укладення прямих договорів – за балансовим рахунком 3560 “Кредити (депозити), що надані (розміщені) на умовах субординованого боргу” за даними аналітичного обліку;
  • у разі вкладання коштів на умовах субординованого боргу шляхом придбання облігацій – за балансовим рахунком 3212 “Боргові цінні папери, випущені банками, які обліковуються за амортизованою собівартістю” за даними аналітичного обліку.

З усіма змінами можна ознайомитися тут>>

Джерело: Нацiональний банк України

Рубрика: Фінанси і банки/Банки

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Банки»