• Посилання скопійовано

Зміни у порядку переведення іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну

Рішення НКЦПФР від 06.03.2012 р. №370 «Про затвердження Змін до Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування»

НКЦПФР внесла зміни до Положення про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування у бездокументарну форму існування (рішенням ДКЦПФР від 30.06.2000 р. №98).

Відповідно до зазначених змін сертифікати іменних цінних паперів випуску, що дематеріалізувався, підлягають вилученню у порядку, установленому уповноваженим органом емітента, яким прийнято рішення про дематеріалізацію, та знищенню.

Рішення про переведення випуску іменних акцій документарної форми у бездокументарну може бути прийнято не лише на загальних зборах акціонерів, але й на засіданні наглядової ради. Дата такого проведення є датою обліку, станом на яку складається реєстр власників іменних цінних паперів і номінальних утримувачів з метою забезпечення їх персонального повідомлення про дематеріалізацію.

Знищенню, крім вилучених сертифікатів цінних паперів, підлягають також погашені реєстроутримувачем сертифікати цінних паперів, зіпсовані та/або невикористані бланки сертифікатів цінних паперів. Знищення їх здійснюється у паперорізальній машині або шляхом спалення з обов’язковим складанням акта про знищення. Невід’ємною частиною акта про знищення повинен бути реєстр знищених сертифікатів (бланків сертифікатів) цінних паперів, який має містити інформацію щодо індивідуальних ознак знищених сертифікатів (бланків сертифікатів) (серії, номера, наскрізного номера). Знищення сертифікатів (бланків сертифікатів) цінних паперів здійснюється комісією у кількості не менше 3-х осіб.

Дії з дематеріалізації від імені емітента здійснює уповноважений орган емітента чи суб’єкт управління, якщо 100% акцій емітента належать державі.

Емітент повинен не пізніше 10-ти календарних днів від дати прийняття рішення про дематеріалізацію опублікувати повідомлення про дематеріалізацію випуску в офіційному друкованому виданні НКЦПФР та повідомити про дематеріалізацію реєстроутримувача відповідно до умов договору на ведення реєстру, фондові біржі, на яких акції цього емітента перебувають у лістингу, які обрані Уповноваженим органом зберігача та депозитарію, а також персонально кожного акціонера (крім випадку, коли акції товариства належать одній особі) та кожного номінального утримувача, зареєстрованого на дату обліку у реєстрі власників іменних цінних паперів випуску, що дематеріалізується, способом, визначеним при прийнятті рішення про дематеріалізацію.

Скорочено термін (з 10-ти до 5-ти календарних днів) укладення емітентом договору про обслуговування емісії цінних паперів з обраним ним депозитарієм і про відкриття рахунків у цінних паперах власникам цінних паперів на дату припинення ведення реєстру з хранителем, які зазначені у рішенні про дематеріалізацію.

Змінами також встановлено, що протягом 3-х робочих днів (раніше — 5-ти) з дати припинення ведення реєстру реєстроутримувач, якщо не всі власники знерухомили належні їм акції випуску, щодо якого прийнято рішення про дематеріалізацію, у присутності уповноваженої особи емітента передає, а обраний емітентом зберігач, зазначений у рішенні про дематеріалізацію, приймає реєстр власників іменних цінних паперів, складений станом на дату припинення ведення реєстру. При цьому дата передачі реєстру власників іменних цінних паперів визначається спільно емітентом, реєстратором та зберігачем.

Дату припинення ведення реєстру має бути визначено у строк не пізніше 10-ти робочих днів з дати опублікування рішення НКЦПФР про видачу емітенту свідоцтва про реєстрацію випуску акцій у бездокументарній формі існування.

Із Положення вилучено посилання на Свідоцтво про державну реєстрацію емітента (у зв’язку з відміною необхідності його отримання), а поняття «дата припинення операцій» замінено на «дату припинення ведення реєстру».

Оновлено порядок депонування глобального сертифіката та проведення дематеріалізації акцій у депозитаріїв і зберігачів. Також змінено порядок відкриття емітентом рахунків у цінних паперів власникам іменних акцій випуску, що дематеріалізується.

 

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»