• Посилання скопійовано

ВГСУ може дозволити валютні кредити

Нова постанова пленуму Вищого господарського суду має висвітлити низку моментів кредитних правовідносин. Зокрема, завдяки їй стане остаточно зрозуміло, чи можуть позичальники вимагати визнання кредитного договору недійсним, якщо він виданий у валюті, а банк не мав відповідної ліцензії.

Вищий господарський суд веде активну роботу над постановою про практику вирішення спорів, що виникають із кредитних договорів. Труднощі, які з’явилися в ході підготовки документа, законники обговорили з членами науково-консультативної ради суду.

Особливо гостро питання щодо вирішення кредитних спорів постало під час економічної кризи, яка розпочалась у 2008 р. «Тоді позичальники почали більш активно застосовувати засоби ухилення від повернення кредитів банкам, унаслідок чого, зокрема, значно зросла кількість судових спорів», -- констатував секретар першої судової палати ВГС Олександр Кот.

У той час чимало позичальників спробували визнати кредитні договори нечинними через відсутність у банку індивідуальної ліцензії на надання кредитів у валюті. Після кількох судових рішень на користь позивачів під загрозою опинилася вся фінансова система країни. На щастя, тоді ситуацію вдалося вирішити завдяки позиції Верховного і Вищого господарського судів, які стали на бік банків. Тепер же ВГС планує остаточно вирішити це питання завдяки постанові, щоб і в суддів, і в сторін не було спокуси скористатися спірними положеннями.

Індивідуальні ліцензії видаються резидентам і нерезидентам на здійснення разової валютної операції на необхідний для неї період. Відповідно до урядового декрету «Про систему валютного регулювання і валютного контролю», прийнятого ще в 1993 р., ліцензії потребують у тому числі й операції щодо надання й одержання резидентами кредитів у валюті, якщо терміни та суми таких кредитів перевищують установлені законодавством межі. Проте законодавство таких обмежень не встановлює, тому «господарники» дійшли висновку, що й зазначена норма не підлягає застосуванню.

Поставити питання про визнання недійсними кредитних договорів у більш широкому плані запропонував старший радник ЮФ «Василь Кісіль і партнери» Вадим Беляневич. «Пленум мав би зорієнтувати суддів на те, щоб не підтримувати боржника, який є позивачем у справі про визнання договору недійсним. Мені здається, що можна було б кваліфікувати такі дії боржника як зловживання правом на звернення до суду з метою уникнення виконання своїх обов’язків», -- переконаний юрист. Вихід із цієї ситуації член науково-консультативної ради бачить у тому, щоб суди в разі перемоги позивача визнавали кредитні договори недійсними на майбутнє, як тепер відбувається з договором оренди.

Проте інші члени науково-консультативної ради ініціативи не підтримали. За їхніми словами, підстави, які дозволяють визнати договір недійсним, виникають саме в час його підписання, а не оскарження. Отже, і рішення має стосуватися саме того часу.

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»