• Посилання скопійовано

Курс схуднення

Вперше за останні два з лишком роки гривня відійшла від колишніх рівнів. Згідно з валютним індикатором Національного банку, операції на міжбанківському валютному ринку підійшли до значення 8,11 грн. за долар. На готівковому ринку курс продажу долара і зовсім досяг 8,15 грн. за долар. Основна причина валютного стрибка - в погашенні внутрішньої держпозики на суму 2,16 млрд. грн. Оскільки більша частина паперів перебувала у нерезидентів, останні виходили на міжбанк з купівлею долара. Тому Нацбанк, у свою чергу, був змушений протягом декількох днів поспіль проводити інтервенції. Правда, старання НБУ втримати гривню від девальвації таким чином викликали побічний ефект - виник дефіцит короткострокових грошей. А середня вартість ресурсів овернайт злітала до 30%.

"Підвищення ставок на міжбанківському ринку пов’язане з відтоком коштів внаслідок інтервенцій НБУ з продажу доларів. Нацбанк робить певні кроки для балансування грошового ринку, використовуючи різні механізми підтримки ліквідності банків, - говорить член правління Сбербанку Росії Дмитро Золотько. - Прогнозуємо, що ставки за короткостроковими міжбанківськими кредитами стабілізуються в районі 12-15% річних". Залишки коштів на коррахунках банків весь останній тиждень знаходяться на не дуже комфортному рівні - 16-17 млрд. грн. При цьому розподілені вони нерівномірно, концентруючись, як правило, на рахунках найбільших банків. "В умовах дефіциту гривневого ресурсу, необхідного банкам для виконання нормативу обов’язкового резервування, ставки на міжбанку, природно, виросли. Однак, беручи до уваги традиційне на початку кожного нового місяця збільшення бюджетних витрат, ми очікуємо ослаблення напруженості на грошовому ринку вже в першій декаді липня", - говорить скарбник Укрінбанку Олег Бронін.

На думку ж аналітика Укрсоцбанку Тантелі Ратувухері, зниження ліквідності банківської системи викликане активним залученням урядом коштів через держоблігації. Тільки в першій половині червня банки вклали понад 5 млрд. грн. в державні цінні папери. "До кінця місяця ставки впадуть на 5 відсоткових пунктів, у порівнянні з нинішнім рівнем", - вважає експерт. Але це одна з причин червневої девальвації гривні. За іншою версією в усьому винне населення, яке з наближенням осені стало забирати гривню з банківської системи, завчасно конвертуючи її в американський долар. "Тиск на курс чинять і чутки про майбутню девальвацію гривні через парламентські вибори. Населення забирає національну валюту, щоб скуповувати долар", - неофіційно зізнаються банкіри. Але Національний банк підстрахувався і на цьому полі.

Відлучення від... долара

Торік уряду вдалося збити ажіотажний попит населення на долар досить просто. Досить було лише зробити обов’язковим пред’явлення паспорта при валютообмінних операціях, і бажання багатьох купувати іноземні гроші випарувалося. У нинішньому сезоні Нацбанк придумав черговий спосіб відвадити українців від американського долара. З цього тижня вступають в силу нові правила резервування за депозитами в інвалюті: для довгострокових внесків норматив підвищується з 2% до 3%, для короткострокових - з 8% до 9%, що спричинить зміну відсотків за внесками як для населення, так і для корпоративного сектора.

За валютними внесками до запитання і за коштами на поточних рахунках норматив резервування зросте з 8,5% до 10%. На думку Ігоря Єременка, аналітика Foyil Securities, такі заходи є потужним інструментом управління ліквідністю, що дозволить знизити попит на іноземну валюту та її розміщення на короткі депозити. "Національний банк підвищує вартість залучення таких внесків, змушуючи комерційні банки замінювати їх депозитами в національній валюті", - говорить експерт.

Так регулятор попереджає розкручування спіралі побоювань населення щодо девальвації гривні. І це працює. Банкіри зізнаються, що їм дійсно немає сенсу накопичувати валюту на депозитах, до того ж валютне кредитування обмежене. Тому в найближчі місяці не виключено зниження ставок за валютними депозитами. За даними індексу UIRD, на сьогоднішній день середньозважена ставка за річними депозитами у гривні становить 16,70%, в доларах - 7,58%, в євро - 6,02%.

"Навіть якщо в другому півріччі зовнішнє середовище не покращиться і поступове скорочення золотовалютних резервів продовжиться, до парламентських виборів влада, найімовірніше, буде втримувати номінальний курс на рівні близько 8,00 грн. за долар", - говорить головний економіст ІК "Трійка Діалог" Євген Гавриленков.

Втім, дії НБУ можуть і не принести очікуваного ефекту. Попереднє підвищення норм резервування за валютними внесками Національний банк уже здійснював у березні. Але це не привело до зниження відсоткових ставок, та й припливу валюти на депозити не спостерігалося. Радше навіть навпаки: на тлі збереження високого попиту на валюту (у травні населення купило валюти на $500 млн. більше, ніж продало) ці кошти не повернулися в банки. А депозитний валютний портфель населення, за даними НБУ, скоротився на 205 млн. грн. Всього, з урахуванням коштів підприємств, у травні банки втратили валютних депозитів на 1,7 млрд. грн. Тим самим до парламентських виборів українці напевно віддадуть перевагу "панчішній" інвестиції. А Національному банку доведеться витрачати міжнародні резерви для підтримки курсу і згладжування попиту з боку населення і надалі.

В’ячеслав Мироненко

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»