• Посилання скопійовано

Операції на умовах маржинальної торгівлі взято під контроль

Постанова НБУ від 03.08.2012 р. №327

Уповноважені банки зможуть здійснювати маржинальні операції виключно після реєстрації в НБУ правил проведення цих операцій у порядку, визначеному НБУ.
Правління НБУ постановою від 03.08.2012 р. №327 внесло зміни до деяких свої нормативні акти, а саме:
— Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою, затверджене постановою Правління НБУ від 10.08.2005 р. №281;
— Інструкцію про порядок відкриття, використання і закриття рахунків у національній і іноземних валютах, затверджену постановою Правління НБУ від 12.11.2003 р. №492.
Згідно зі змінами у положенні дано визначення арбітражних операцій на умовах маржинальної торгівлі (далі — арбітражні операції), яке звучить так: «безготівкові операції, які передбачають виконання двох зустрічних зобов'язань з купівлі та продажу однієї іноземної валюти за іншу іноземну валюту і здійснюються без реального постачання валюти на міжнародному валютному ринку на умовах «тод», «том» або «спот» з метою отримання прибутку від зміни валютного курсу або хеджування валютних ризиків».
Також постановою передбачено існування гарантійного внеску — кошти клієнта в іноземній валюті, за рахунок яких компенсуються збитки, що виникають при здійсненні арбітражних операцій.
Порядок розміщення гарантійного внеску на відповідному рахунку клієнта (розмір внеску, вид іноземної валюти, термін тощо) визначається у договорі між уповноваженим банком та клієнтом, який передбачає умови проведення арбітражних операцій.
Унаслідок змін право здійснювати з іноземними банками власні арбітражні операції та арбітражні операції за дорученням клієнтів — фізосіб-резидентів, що не є суб'єктами підприємницької діяльності, отримали тільки банки.
При цьому юрособи (крім уповноважених банків) та фізособи — суб'єкти підприємницької діяльності не мають права здійснювати арбітражні операції.
Звертаємо увагу, що уповноважені банки зможуть здійснювати арбітражні операції виключно після реєстрації в НБУ правил проведення цих операцій у порядку, визначеному НБУ.
Постанова набере чинності з дня її офіційного опублікування.

Джерело: ЮРЛІГА

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»