• Посилання скопійовано

НБУ робить все, щоб викликати попит на валюту - експерт

Якщо аналізувати дії Нацбанку за останній місяць, то складається враження, що регулятор робить все можливе і неможливе, щоб викликати додатковий попит на іноземну валюту, і таким чином девальвувати гривню

Таку думку в ексклюзивному коментарі Finance.UA висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

За його словами, останні постанови НБУ з регулювання валютного ринку не заспокоюють ситуацію, а підігрівають негативні очікування, а вони, в свою чергу, викличуть реакцію, схожу на ситуацію 2008 р, 1998 р., коли завдяки панічним настроям відбулась глибока девальвація гривні.

“Зараз ситуація явно не сприяє зміцненню гривні, а Національний банк адміністративними штучними методами викликає підозри, додаткову недовіру до гривні як до грошової одиниці, і до банківської системи країни в цілому”, – зазначив Новак.

Щодо того, як довго діятиме покарання стосовно перекриття доступу до міжбанківського валютного ринку Укргазбанку, Брокбізнесбанку, Райффайзен Банку Аваль та банку “Креді Агріколь”, Новак зазначив, що взагалі не бачить логіки в діях регулятора.

“Ця негативна інформація про жорсткі адміністративні дії нашого регулятора пошириться за межами України, що викличе додаткову пересторогу як інвесторів, так і в материнських банківських іноземних структурах, які мають представництва в Україні. Дуже важко зрозуміти логіку. Я навіть не виключаю, що з’являться нові учасники “чорного списку” НБУ. Будь-хто, хто зараз захоче захистити себе, купуючи валюту, буде оцінюватись Нацбанком, як структура, яка навмисно хоче зробити щось погане гривні. Хоча йдеться лише про захист своїх активів, а найбільш надійна форма захисту – обмін на стабільні світові валюти, до яких належать і долар, і євро”, – наголосив експерт.

Нагадаємо, сьогодні ЗМІ повідомили, що доступ до міжбанківського валютного ринку обмежили як мінімум чотирьом великим фінустановам – Укргазбанку, Брокбізнесбанку, Райффайзен Банку Аваль та банку “Креді Агріколь”. За словами джерела, їм відрізали доступ до системи “ВалКлі” (розшифровується як валютний клієнт) – програми підтвердження валютних угод, яку адмініструє Нацбанк.

Тепер ці фінустанови можуть виконувати клієнтські заявки тільки через інші банки і не можуть поповнювати власну валютну позицію на ринку. Крім того, вони не можуть проводити спекулятивні угоди і підкріплювати касу готівковою валютою за рахунок міжбанку.

Джерело: FINANCE.UA

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»