• Посилання скопійовано

Додаткового податку на фондовому ринку наразі не буде

Законопроект, що загрожує ринку подвійним оподаткуванням, знято з порядку денного профільного парламентського комітету

Проект закону від 02.10.2012 р. №11285, що посилює фіскальний тиск на фондовий ринок, знято з порядку денного профільного комітету Верховної Ради. Про це повідомляє прес-служба Українського Кредитно-Банківського Союзу (УКБС).
За словами експертів УКБС, це свідчить про визнання численних недоліків закону. Насамперед в УКБС звертають увагу на легалізацію подвійного оподаткування на ринку шляхом запровадження додаткового податку. Згідно з нормами законопроекту, операції з цінними паперами на позабіржовому ринку повинні обкладатися особливим податком (акцизом) на операції з продажу цінних паперів (за ставкою до 3%) і податком на прибуток від таких операцій (за ставкою 10%). При цьому податківці надалі підмінюють поняття «дохід» і «прибуток», зазначають в УКБС.
Експерти Союзу вважають, що ідея наповнення бюджету за рахунок запровадження додаткового податку (т.з. податку Тобіна) на операції з цінними паперами може призвести до протилежних наслідків через небезпеку утворення багатомільярдного дефіциту і загрозу виведення інвесторами бізнесу за кордон. В УКБС посилаються на досвід запровадження податку на операції з акціями й облігаціями у Швеції у 1984 ? 1991 рр., коли замість очікуваного наповнення казначейства країна зіткнулася з істотним скороченням обсягів торгів на фондовому ринку і виведенням бізнесу за межі країни (зокрема, до Великобританії).
Проте Європа нині готується запровадити податок на фінансові транзакції. За заявою єврокомісара Алгирдаса Шемети, понад 9 держав висловили бажання застосувати його. Серед них — Німеччина, Франція, Бельгія, Австрія, Словенія, Португалія і Греція. Нагадаємо, Єврокомісія (ЄК) подала законопроект щодо єдиного для всього Євросоюзу (ЄС) податку на фінансові транзакції у 2011 році. Збір у розмірі 0,1% від операцій з акціями й облігаціями і 0,01% — з деривативами, на думку його ідеологів, принесе понад 50 млрд євро на рік. Противники запровадження вказують на серйозний ризик повторення шведського сценарію.
Голова УКБС Галина Оліфер вбачає не тільки цей ризик. На її думку, запровадження подвійного законодавства на фондовому ринку призведе до його руйнування і заблокує розвиток накопичувальної пенсійної системи.
Нагадаємо, урядовий законопроект №11285 не тільки запроваджує додаткове оподаткування операцій з цінними паперами, але і вносить зміни до низки норм Податкового кодексу. Ці зміни передбачають не лише посилення податкового тиску на операції з цінними паперами, але й змінюють правила гри для «спрощенців». Зокрема, «спрощенці» з 2-ї групи платників єдиного податку звітуватимуть в інспекції один раз на рік: встановлено новий податковий період — рік (раніше — квартал). Для 5-ї і 6-ї груп «єдиноподатників» скасовано обмеження щодо кількості найманих працівників. І, нарешті, знижено ставки єдиного податку для 5-ї і 6-ї груп з 7% і 10% до 5% і 7% відповідно.

Джерело: ЛIГАБiзнесIнформ

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»