• Посилання скопійовано

Нацбанк роз'яснює останні зміни щодо обов'язкового продажу інвалюти

Дія норми стосовно обов’язкового продажу частини надходжень в інвалюті поширюється не тільки на валютну виручку резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами, а й на всі надходження в інвалюті з-за кордону на користь юросіб та фізосіб — підприємців

Нацбанк роз'яснює останні зміни щодо обов'язкового продажу інвалюти

Нещодавно Нацбанком було ухвалено постанову від 25.09.2013 р. № 381, якою передбачено, що дія норми стосовно обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті поширюється не тільки на валютну виручку резидентів від продажу товарів за зовнішньоекономічними договорами, а й на всі надходження в іноземній валюті з-за кордону на користь юридичних осіб (які не є уповноваженими банками) та фізичних осіб — підприємців.

У листі від 16.10.2013 р. №29-113/18005 НБУ відповідає на питання щодо практичного застосування окремих вимог вищезазначеної постанови.

Отож, встановлено, що вимога щодо обов'язкового продажу не поширюється на надходження на користь уповноваженого банку:

- за міжбанківськими операціями із залучення та розміщення кредитів, депозитів на міжнародних ринках (у тому числі проценти за розміщеними уповноваженим банком кредитами, депозитами);

- за операціями з торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на міжнародних валютних ринках (у тому числі арбітражними операціями на умовах маржинальної торгівлі).

Вимоги обов'язкового продажу надходжень в інвалюті із-за кордону:

- розповсюджуються також на операції, пов'язані зі здійсненням іноземних інвестицій в Україну; 

- не застосовуються до дипломатичних представництв та консульських установ. 

Обов'язковому продажу на міжбанківському валютному ринку України підлягають: 

- кошти, які банк отримав внаслідок експорту своїх послуг; 

- надходження в іноземній валюті на користь постійного представництва з місцезнаходженням на території України, яке здійснює підприємницьку діяльність на підставі законів України;

- власні кошти юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців, що були перераховані на користь нерезидента за зовнішньоекономічними договорами та повернені нерезидентом у зв'язку з тим, що взаємні зобов'язання між сторонами повністю або частково не виконано.

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»