• Посилання скопійовано

НАБУ пропонує скасувати обмеження на зняття готівки з рахунків

Незалежна асоціація банків України вважає за доцільне послабити обмеження на зняття готівкової валюти з банківських рахунків або відмінити їх

НАБУ пропонує скасувати обмеження на зняття готівки з рахунків

В Асоціації нагадують, що 1 травня 2014 року закінчується термін дії норми, встановленої Національним банком України, згідно якої банки були зобов'язані обмежувати видачу готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків клієнтів в межах 15 тис. гривень на добу на одного клієнта.

«НАБУ вважає, що окрім політичної нестабільності та девальвації грошової одиниці України, одним із головних чинників відтоку депозитів фізичних осіб є психологічний фактор. Адміністративні обмеження на знаття готівки не тільки суперечать чинному законодавству України, а й спричиняють посилення негативних настроїв населення щодо стабільності банківської системи», — говориться у листі НАБУ до регулятора.

Останнім часом експерти відмічають уповільнення відтоку депозитів фізичних осіб. На думку НАБУ, для посилення цієї тенденції населення повинно отримати позитивний сигнал від банківської системи щодо стабілізації ситуації.

Таким сигналом, на думку НАБУ, може бути відміна з 1 травня 2014 року вимоги щодо обмеження видачі готівкових коштів в іноземній валюті з поточних та депозитних рахунків, або збільшення суми видачі до 50 тис. – 150 тис. гривень на добу на одного клієнта. Крім того, в Асоціації вважають, що обмеження не повинні поширюватись на вклади фізичних осіб, які були відкриті після 1 квітня 2014 року.

Серед іншого, НАБУ повторно попросила регулятора відновити дію норми, згідно з якою була встановлена нульова ставка резервування за договорами про залучення банками коштів в іноземній валюті від нерезидентів на строк до 183 календарних днів.

Джерело: Незалежна асоціація банків України

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»