• Посилання скопійовано

Працівник придбав ТМЦ у закордонному відрядженні за готівку: чи є наслідки?

Працівник не може під час відрядження за кордон здійснювати готівкові розрахунки в інвалюті за придбані ТМЦ для господарських потреб підприємства

Працівник придбав ТМЦ у закордонному відрядженні за готівку: чи є наслідки?

Податківці у підкатегорії 109.14 «ЗІР» нагадує, що згідно з ч. 4 ст. 5 Закону «Про валюту і валютні операції» порядок проведення розрахунків за валютними операціями визначається Національним банком України.

Порядок здійснення операцій із валютними цінностями, у тому числі порядок проведення розрахунків за валютними операціями встановлено Положенням про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженим постановою Правління НБУ від 02.01.2019 року № 2.

При цьому порядок проведення розрахунків за валютними операціями з використанням готівкової іноземної валюти встановлено розділом VI Положення № 2.

Так, відповідно до п. 42 розд. VI Положення №2 резиденти – юрособи і фізособи – підприємці, представництва юросіб – нерезидентів мають право проводити розрахунки щодо забезпечення витрат на відрядження працівників за кордон, а також розрахунки з оплати представницьких витрат на організацію офіційних заходів за кордоном, із використанням знятої для цих цілей із власних поточних рахунків готівкової іноземної валюти.

Юрособи – резиденти, представництва юросіб – нерезидентів, які мають власні транспортні засоби (орендують, фрахтують), мають право використовувати готівкову іноземну валюту з поточних рахунків для здійснення розрахунків з оплати експлуатаційних витрат, пов’язаних з обслуговуванням транспортних засобів за кордоном (п. 43 розд. VI Положення № 2).

Відповідно до п. 16 розд. I Положення  № 5, розрахунки за зовнішньоекономічними операціями здійснюються виключно через рахунки в банках.

Розрахунки за зовнішньоекономічними договорами (контрактами) у готівковій формі заборонено, крім випадку, коли нерезидент – суб’єкт господарської діяльності згідно з умовами експортного договору резидента – суб’єкта господарської діяльності здійснює оплату фізичній особі – резиденту, яка перебуває у відрядженні за кордоном з метою виконання зобов’язань за експортним договором резидента – суб’єкта господарської діяльності, коштами в готівковій іноземній валюті експлуатаційних витрат, пов’язаних з обслуговуванням транспортного засобу, який належить резидентові – стороні договору (орендується, фрахтується ним) і використовується за кордоном з метою виконання зобов’я зань останнього за цим договором, за умови оприбуткування невикористаного залишку ввезеної в Україну готівкової іноземної валюти до каси резидента – суб’єкта господарської діяльності згідно з абз. 3 п. 16 розд. I Положення № 5.

Враховуючи зазначене, працівник підприємства не може під час відрядження за кордон здійснювати готівкові розрахунки в іноземній валюті за придбані товарно-матеріальні цінності для господарських потреб підприємства.

Водночас враховуючи, що згідно з Законом «Про Національний банк України» НБУ здійснює відповідно до визначених спеціальним законом повноважень валютне регулювання, визначає порядок здійснення операцій в іноземній валюті, для отримання більш детального роз’яснення з порушеного питання, пропонуємо суб’єктам господарювання звернутись до НБУ.

***

Читайте також: Корпоративна картка і розрахунки з нерезидентами: коли можна застосовувати? 

Джерело: Загальнодоступний інформаційно-довідковий ресурс

Рубрика: Фінанси і банки/Валюта і цінні папери

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Валюта і цінні папери»