• Посилання скопійовано

Зміни в Інструкції про порядок виконання операцій з дорогоцінними металами, що скуповуються у населення

Постанова Правління НБУ від 05.04.2012 р. №130 «Про внесення змін до постанови Правління Національного банку України від 21.05.2003 №206», набере чинності з дня опублікування

Правління Нацбанку внесло зміни до Інструкції про порядок виконання операцій з дорогоцінними металами, що скуповуються у населення у виробах і брухті (постанова Правління НБУ від 21.05.2003 р. №206), виклавши її в новій редакції.

Інструкція визначає порядок виконання операцій з купівлі банківських та дорогоцінних металів у населення територіальними управліннями НБУ.

У територіальних управліннях операції з цінностями проводить експерт з банківських металів, дорогоцінних металів та каменів.

При продажу дорогоцінних металів Нацбанку оформляється квитанція на куплені в населення цінності у двох примірниках, яка складається із самої квитанції та ордера для видачі готівки. Під час оформлення квитанції, якщо сума оцінки дорогоцінних металів в брухті не перевищує 150000 грн, то в ній зазначається реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, у якому проставлено відмітку органів ДПС про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, а також сума до виплати на підставі оцінки цінностей.

Якщо сума оцінки цінностей дорівнює або перевищує 150000 грн, то у квитанції зазначаються прізвище, ім’я та по батькові (за наявності) фізособи, яка здійснює операцію з цінностями, назва пред’явленого документа (паспорт або інший документ, який посвідчує особу), його серія та номер, дата видачі та орган, що його видав, дата народження, місце проживання або місцеперебування (для нерезидентів — місце проживання або місце тимчасового перебування в Україні), реєстраційний номер облікової картки платника податків або серія та номер паспорта, у якому проставлено відмітку органів ДПС про наявність права здійснювати будь-які платежі за серією та номером паспорта, та відомості про громадянство (для нерезидентів).

Квитанція підписується експертом та продавцем цінностей і має лінію відриву.

Квитанції оформлюються окремо за кожною назвою і пробою цінностей і мають відповідний номер.

Один примірник квитанції експерт залишає в себе, інший — видає продавцю цінностей. Обидва примірники ордера для видачі готівки експерт підписує та в установленому в територіальному управлінні порядку передає працівнику служби бухгалтерського обліку для контролю та касиру для виплати готівки продавцю цінностей.

Продавець цінностей розписується на двох примірниках ордера для видачі готівки й отримує готівку разом з одним із них, на якому проставляється відбиток печатки.

 

Автор: Хоміцка Маріанна

Рубрика: Фінанси і банки/Інше

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Інше»