• Посилання скопійовано

Правомірність відрахування з зарплати внаслідок лічильних помилок у попередньому місяці

З зарплати працівника вирахувано певну суму, оскільки в попередньому місяці помилково нарахована більша заробітна плата. Чи правомірно це? Яким чином можна перевірити чи взагалі правильно нараховувалась заробітна плата?

Правомірність відрахування з зарплати внаслідок лічильних помилок у попередньому місяці

Коли відрахування з зарплати правомірні

Держпраці в Хмельницькій області пояснює, що відрахування із заробітної плати працівників для покриття їх заборгованості підприємству, установі і організації, де вони працюють, можуть провадитись за наказом (розпорядженням) власника або уповноваженого ним органу:

  • для повернення авансу, виданого в рахунок заробітної плати;
  • для повернення сум, зайво виплачених внаслідок лічильних помилок;
  • для погашення невитраченого і своєчасно не поверненого авансу, виданого на службове відрядження або переведення до іншої місцевості;
  • на господарські потреби, якщо працівник не оспорює підстав і розміру відрахування.

У цих випадках власник або уповноважений ним орган вправі видати наказ (розпорядження) про відрахування не пізніше одного місяця з дня закінчення строку, встановленого для повернення авансу, погашення заборгованості або з дня виплати неправильно обчисленої суми;

  • при відшкодуванні шкоди, завданої з вини працівника підприємству, установі, організації.

Відповідно до ст. 128 КЗпП при кожній виплаті заробітної плати загальний розмір усіх відрахувань не може перевищувати 20%.

Отже, щоб провести відрахування з заробітної плати у зв’язку із зайво виплаченими коштами внаслідок лічильних помилок, на підприємстві повинен бути виданий наказ (розпорядження) керівника та відрахування можуть бути не більше 20%. 

При кожній виплаті заробітної плати власник або уповноважений ним орган повинен повідомити працівника про такі дані, що належать до періоду, за який провадиться оплата праці:

  • загальна сума заробітної плати з розшифровкою за видами виплат;
  • розміри і підстави відрахувань та утримань із заробітної плати;
  • сума заробітної плати, що належить до виплати.

Отже, відповідно до ст. 110 КЗпП при виплаті заробітної плати працівникові повинні надавати повідомлення про розміри оплати праці.

 

Як перевірити правильність нарахування зарплати

Для цього працівнику потрібно особисто звернутися із письмовою заявою до Держпраці із зазначенням прізвища, ім’я та по батькові, стосовно якого допускається порушення із зазначенням точної назви суб’єкта господарювання, обов’язковою конкретизацією часу та тривалості виконання ним роботи, а також порушень.

****

Аналітика від Дт-Кт: випадки та правила проведення відрахувань з зарплати

Новини на тему:

Відрахування із заробітної плати: у яких випадках правомірні?

Відрахування з зарплати за час відпустки у разі звільнення: коли можна не проводити?

Джерело: Державна інспекція України з питань праці

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»