• Посилання скопійовано

Страхові випадки настали в перший робочий день. Як правильно розрахувати лікарняні та декретні?

У такому разі розмір допомог з тимчасової втрати працездатності та у зв'язку з вагітністю та пологами розраховується виходячи з тарифної ставки (посадового окладу) або її частини

Страхові випадки настали в перший робочий день. Як правильно розрахувати  лікарняні та декретні?

Про це розповіли у Фонді соціального страхування України.

Зазначені види допомог здійснюються Фондом соцтраху упродовж 10 робочих днів з моменту отримання від роботодавця заяви-розрахунку.

Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням затверджено постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266.

Розмір допомоги від Фонду залежить від базової величини – середньої заробітної плати застрахованого. Для її розрахунку необхідно суму заробітної плати працівника за розрахунковий період (12 календарних місяців) розділити на кількість календарних днів у даному періоді, без врахування днів, невідпрацьованих з поважних причин. Такими причинами є:

  • тимчасова непрацездатність,
  • відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами,
  • відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком,
  • відпустка без збереження заробітної плати.

Проте, якщо страховий випадок настав у перший день роботи, або в розрахунковому періоді заробіток з поважних причин відсутній, сума допомоги обчислюється виходячи із затвердженого посадового окладу, встановленого на день настання страхового випадку.

Сума допомоги у зв'язку з вагітністю та пологами, з тимчасової втрати працездатності у розрахунку на місяць не повинна перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ, з якої сплачувалися страхові внески до Фонду.

Нагадаємо, допомога у зв'язку з вагітністю та пологами надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами та становить 100% середньої заробітної плати і не залежить від страхового стажу.

Водночас, розмір допомоги з тимчасової втрати працездатності залежить від тривалості страхового стажу та становить:

  • 50% середньої заробітної плати (якщо стаж не перевищує 3 років),
  • 60% (при стажі від 3 до 5 років),
  • 70% (від 5 до 8 років),
  • 100% (якщо стаж – понад 8 років, або за наявності пільг відповідно до законодавства).

 Ганна Харченко,

заступник директора департаменту страхових виплат та матеріального забезпечення виконавчої дирекції ФССУ

***

Читайте також:

Джерело: Фонд соціального страхування України

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»