• Посилання скопійовано

Індексацію пропонують не включати до зарплати на рівні мінімальної

Мінсоцполітики оприлюднило законопроект щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці

Індексацію пропонують не включати до зарплати на рівні мінімальної

Мінсоцполітики оприлюднило законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо гарантій забезпечення мінімальної заробітної плати та оплати праці на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці».

Як зазначено у пояснювальній записці, проект Закону спрямований на вдосконалення законодавства щодо порядку визначення розміру мінімальної заробітної плати та приведення його у відповідність до Конвенції МОП №131. 

 

Які зміни передбачені законопроектом?

1. Згідно з оновленою ст. 100 КЗпП, оплата праці працівників, зайнятих на роботах із важкими, шкідливими та небезпечними умовами праці, буде проводитися в підвищеному розмірі шляхом установлення доплат, розміри яких визначається колективним договором, а в разі його відсутності – наказом (розпорядженням) роботодавця, з урахуванням класифікації умов праці за ступенем важкості, шкідливості та небезпеки за результатами атестації робочих місць за умовами праці. При цьому розміри таких доплат не можуть становити мене ніж 4% тарифної ставки (окладу).

Галузевими угодами можуть встановлюватися доплата у розмірах, вищих від передбачених.

Законодавством можуть встановлюватися інші гарантії підвищеної оплати праці за роботу у несприятливих умовах або в умовах підвищеного ризику для життя та здоров’я працівника.

2. У ст. 3-1 Закону "Про оплату праці" пропонують уточнити, що при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру не враховуються:

  • доплати працівникам, зайнятим на роботах із важкими, шкідливими і небезпечними умовами праці, в несприятливих умовах та умовах підвищеного ризику для життя і здоров’я;
  • доплати за суміщення професій (посад), виконання обов’язків тимчасово відсутнього працівника, за роботу в нічний та надурочний час, роз’їзний характер робіт;
  • премії до святкових і ювілейних дат;
  • сума індексації заробітної плати.

3. Уточнено умови визначення розміру мінімальної заробітної плати (оновлена ст. 9 Закону про оплату праці).

Так, розмір мінімальної заробітної плати пропонується визначати з урахуванням:

  • потреб працівників та їхніх сімей;
  • середнього рівня заробітної плати;
  • розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, розрахованого
  • відповідно до статті 5 Закону ,,Про прожитковий мінімум”;
  • прогнозного індексу споживчих цін;
  • рівня зайнятості, продуктивності праці, інших економічних умов;
  • рівня податків, обов’язкових зборів та внесків;
  • соціальних пільг, гарантій, компенсацій.

Мінімальна заробітна плата й надалі встановлюватиметься у розмірі, не нижчому від розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

У разі прийняття Закон набере чинності з 1 січня 2020 року.

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»