• Посилання скопійовано

Умови та розміри оплати праці керівників держпідприємств планують змінити

Проектом постанови КМУ пропонується розмір посадового окладу керівників підприємств визначати за даними останньої річної фінансової звітності

Умови та розміри оплати праці керівників держпідприємств планують змінити

Мінсоцполітики оприлюднило проект постанови КМУ «Про умови та розміри оплати праці керівників підприємств, наглядових рад і правлінь підприємств, заснованих на державній, комунальній власності, та об’єднань державних підприємств». Зокрема, у документі:

1. Визначено виключні умови оплати праці для застосування при укладенні контрактів з керівниками підприємств, наглядових рад та правлінь, заснованих на державній власності та комунальній власності. А саме:

  • розміри посадових окладів керівників підприємств, наглядових рад та правлінь;
  • розміри посадових окладів керівників об'єднань державних підприємств;
  • умови, диференційовані показники та розміри преміювання, винагороди за результатами фінансово-господарської діяльності.
  • критерії підвищення або не підвищення розмірів посадових окладів та премій (посилено залежність заробітної плати керівника, зокрема преміювання, від результатів фінансово-господарської діяльності підприємства та дотримання законодавства);

2. Розширено коло осіб, що мають право встановлювати виключні умови оплати праці керівників державних та комунальних підприємств та несуть за це персональну відповідальність.

3. Обмежено можливість керівників підприємств займатися іншою оплачуваною діяльністю (за винятком наукової, викладацької, творчої діяльності та медичної практики). 

4. Конкретизовано сферу поширення проекту постанови – виключно на керівників державних та комунальних підприємств, керівників об’єднань державних підприємств, керівників наглядових рад та правлінь.

Так, проектом постанови пропонується розмір посадового окладу керівників підприємств визначати за даними останньої річної фінансової звітності, залежно від нижчезазначених показників:

  • вартості активів підприємства;
  • чистого доходу від реалізації товарів (робіт, послуг);
  • середньооблікової чисельності працівників в еквіваленті повної зайнятості;
  • середньої заробітної плати на підприємстві (без урахування розміру заробітної плати керівника та його заступників).

Конкретний розмір посадового окладу керівника підприємства встановлюватиметься у контракті.

Водночас посадовий оклад керівника підприємства не збільшуватиметься в разі:

  • погіршення фінансово-господарського стану підприємства порівняно з попереднім звітним роком;
  • наявності заборгованості з виплати заробітної плати;
  • виявлення під час проведення контрольних заходів та аудитів порушень фінансово-господарської діяльності та законодавства про працю.

Розмір посадового окладу керівника об’єднання державних підприємств установлюватиметься на рівні посадового окладу керівника найбільшого за чисельністю працівників підприємства, що входить до складу цього об’єднання, і може підвищуватись до 10%.

Преміювання керівників підприємств пропонують проводи за підсумками роботи:

  • за квартал – у розмірі, що не перевищує одного місячного посадового окладу керівника підприємства;
  • за рік – у розмірі, що не перевищує дванадцяти місячних посадових окладів керівника підприємства.

Крім того, керівнику підприємства може бути виплачено винагороду за результатами фінансово-господарської діяльності за рахунок частини чистого прибутку, що залишається в розпорядженні підприємства (об’єднання державних підприємств).

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»