• Посилання скопійовано

Хто більше: депутати з ОПЗЖ пропонують збільшити мінзарплату з 1 вересня до 7500 грн

Альтернативним законопроектом №3963-1 (автори - Королевська і Солод) пропонується збільшити розмір мінімальної заробітної плати у 2020 році до розміру не нижче фактичного прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням сімейної складової та не нижче ніж 60% від середньої заробітної плати: з 1 вересня – 7500 гривень

Хто більше: депутати з ОПЗЖ пропонують збільшити мінзарплату з 1 вересня до 7500 грн

17 серпня 2020 року у Верховній Раді зареєстровано проект Закону №3963-1 "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо підвищення розміру мінімальної заробітної плати". Це опозиційний законопроект, який є альтернативним до президентського №3963 (про нього тут).

Законопроектом №3963-1 пропонується встановити з 1 вересня 2020 року мінімальну заробітну плату :

  • у місячному розмірі – 7500 гривень (зараз 4723 гривні; Президент пропонував 5000 грн);
  • у погодинному розмірі: 44,95 гривні (зараз 28,31 гривні; за президентським законопроектом 29,2 грн).

У пояснювальній записці наголошено, що за розрахунками Мінсоцполітики вже в цінах червня 2020 року фактичний прожитковий мінімум вже становить 5149 грн, тобто більше ніж запропонований Президентом  розмір мінімальної заробітної плати 5000 грн з 1 вересня 2020 року у проекті Закону №3963, і цілком очевидно, що в умовах підвищення цін і тарифів в осінньо-зимовий період фактичний прожитковий мінімум буде ще зростати.

Крім того, альтернативним законопроектом Кабінету Міністрів України планують доручити:

  • опрацювати питання перегляду доходної частини Держбюджету на 2020 рік в частині збільшення фактичних обсягів надходжень за рахунок перегляду макроекономічних параметрів розрахунку показників бюджету, зокрема, темпів споживчої інфляції та величини обмінного валютного курсу;
  • подати на розгляд ВРУ проект Закону України про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" щодо збільшення доходів та видатків у зв’язку з прийняттям цього Закону;
  • забезпечити з 1 вересня 2020 року підвищення розміру посадового окладу (тарифної ставки) працівника 1 тарифного розряду Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери для забезпечення збереження співвідношення між розмірами посадового окладу працівника 1 тарифного розряду цієї Єдиної тарифної сітки та мінімальної заробітної плати;
  • щорічно під час підготовки проектів державного бюджету на наступні роки передбачати затвердження розміру мінімальної заробітної плати не нижче рівня очікуваного фактичного розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб з урахуванням сімейної складової та не нижче ніж 60% від прогнозованої середньої заробітної плати.

У разі прийняття Закон набере чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

***

Читайте також:

***

УВАГА!
Тепер ви можете читати бухгалтерські новини від «Дебету-Кредиту» у Telegram та VIBER. Приєднуйтесь і дізнавайтесь найважливіші новини першими!

Автор: Волос Наталія

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»