• Посилання скопійовано

До кого звертатися щодо навчання правилам військового обліку: роз’яснення від Генштабу

До яких закладів варто звертатися з приводу навчання військовому обліку на підприємстві? Хто має офіційний дозвіл і програму від Генштабу? Де можна знайти перелік таких закладів?

До кого звертатися щодо навчання правилам військового обліку: роз’яснення від Генштабу

Ситуація з навчанням військовому обліку наразі все ще є складною і невизначеною. Починаючи з того, що закон вимагає не навчання, а підвищення кваліфікації осіб, які ведуть на підприємствах військовий облік. А різниця термінів – суттєва.

Адже підвищення кваліфікації означає, що працівник вже має необхідні знання, і він може вести військовий облік. Роботодавцю треба лише підтримувати ці знання (раз на 5 років) у належному стані, спрямовуючи працівника на підвищення кваліфікації. А навчання передбачає отримання певної освіти і те, що до закінчення такого навчання працівник не має необхідних знань і документа, який це підтверджує. Отже, він не може здійснювати військовий облік – і таких в Україні наразі абсолютна більшість. 

Норма щодо наявності у осіб, які ведуть військовий облік, якоїсь спеціальної освіти, з’явилася лише тепер. Але де саме треба отримувати цю освіту і яка програма є офіційно затвердженою, ніхто не знає (хоча пропозиції на ринку освіти вже є!). 

У травні 2023 року ви могли прочитати статтю з думкою автора щодо підвищення кваліфікації осіб з питань військового облікуУ статті повідомлялося про цю складну ситуацію і була порада не поспішати витрачати кошти і бігти платити будь-кому, хто рекламує послуги з такої освіти. 

Автор обіцяла офіційно звернутися до Генштабу із запитаннями, хто саме має офіційну програму з навчання, що і було зроблено. Відповідь є, вона надійшла у листі від МО Центрального управління військової освіти Генерального штабу ЗСУ від 08.06.2023 р. № 383, Вих 3 ВГ/6.

 

Яку інформацію надав Генштаб?

Наразі маємо перелік закладів освіти, які мають ліцензію (станом на сьогоднішній день) на проведення підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку.

Погоджено програми підготовки персоналу, відповідального за організацію та ведення військового обліку таких навчальних закладів:

  1. Національна академія сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного;
  2. Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого;
  3. Київський національний економічний університет мені Вадима Гетьмана;
  4. Університет економіки та права «КРОК».

Але в коментованому листі було зазначено, що докладна інформація щодо організації та проведення занять міститься на офіційних вебсторінках навчальних закладів.

А насправді нам вдалося знайти офіційну інформацію про підвищення кваліфікації лише на сайті Національної академії сухопутних військ імені гетьмана Сагайдачного. Тут розміщено докладну інформацію та зазначено вартість курсу, а саме 2500,00 грн. Також телефоном автора повідомили, що навчання планують розпочати у вересні.

На інших сайтах такої інформації знайти не вдалося. Втім, зацікавлені роботодавці можуть знайти контактну інформацію цих закладів і дізнатися про плани щодо навчання та його вартість особисто.

***

Нагадаємо, що у попередній статті на цю тему автор звертав увагу, що що в самих нормах Порядку №1487 не зазначено, що навчання потрібно пройти саме в 2023 році. А за базовою нормою, на підвищення кваліфікації осіб, відповідальних за ведення військового обліку, відведено 5 років.

Тому, якщо норма з’явилася лише з 5 січня 2023 року і навчання не проходив ніхто, то ми маємо цілих 5 років для того, щоб пройти підвищення кваліфікації. 

Автор: Галина Казначей

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»