• Посилання скопійовано

Грошова компенсація за невикористану відпустку до звільнення: чи це можливо?

Працівник, не звільняючись, бажає отримати компенсацію за невикористану додаткову відпустку за ненормований робочий день. Чи це можливо під час війни? Як це документально оформити?

Грошова компенсація за невикористану відпустку до звільнення: чи це можливо?

У мирний час діє ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки, яка говорить, що за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. Але тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не має бути менша ніж 24 календарні дні.

При цьому до щорічних відпусток належать ті, які зазначені у п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону про відпустки. Серед них є щорічна додаткова відпустка за особливий характер праці, до яких належить і відпустка за ненормований робочий день. Це підтверджує і ст. 8 цього Закону, яка наголошує, що цей вид додаткової відпустки надається тривалістю до 7 календарних днів на рік згідно зі списками посад, робіт та професій, визначених колективним договором, угодою. А конкретна тривалість щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці встановлюється колективним чи трудовим договором залежно від часу зайнятості працівника в цих умовах.

Тобто, перш ніж говорити про компенсацію певної відпустки, треба визначити, скільки днів такої відпустки фактично заробив працівник. І чи використав він за цей рік належні йому 24 календарні дні відпустки.

Під час війни ці правила теж працюють, про що нагадує Мінекономіки у листі від 03.05.2023  №4706-05/20086-09 (див. «ДК» №21/2023). І нині, за бажанням працівника, лише після використання ним 24 календарних днів щорічної відпустки (за робочий рік, за який надається відпустка), за решту днів невикористаної щорічної відпустки може бути виплачено грошову компенсацію.

Для цього (якщо всіх зазначених вище умов дотримано) працівник пише заяву керівникові, а той складає відповідний наказ. Заяву пишуть у довільній формі, наприклад, із таким текстом:

«Прошу згідно з ч. 4 ст. 24 Закону України від 15.11.96 №504/96-ВР «Про відпустки» виплатити мені компенсацію за невикористану щорічну додаткову відпустку за ненормований робочий день (7 календарних днів) за (зазначається період). Належні мені за цей період 24 календарні дні щорічної основної відпустки я використав (тут можна зазначити дати використання)».

Наказ складають на підставі цієї заяви, після перевірки її змісту відділом кадрів. Тут вже йтиметься про розпорядження виплатити таку компенсацію, призначення строків виконання цього розпорядження й осіб, які мають проконтролювати його виконання.

Якщо компенсацію бажає отримати сам керівник, то заяву він, звісно, не пише, а складає лише наказ аналогічного змісту.

Автор: Бикова Ганна

Джерело: «Дебет-Кредит»

Рубрика: Праця та соціальний захист/Оплата праці

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Оплата праці»