• Посилання скопійовано

Мінсоцполітики про нюанси ведення трудових книжок підприємцями

У Міністерстві, зокрема, розповіли, чи може підприємець відкривати трудові книжки своїм працівникам та чи потрібно йому робити запис про здійснення підприємницької діяльності

Мінсоцполітики про нюанси ведення трудових книжок підприємцями

Мінсоцполітики у листі від 29.06.2016 р. №3475/0/10-16/06 нагадало, що відповідно до частини третьої статті 48 КЗпП трудові книжки ведуться на всіх працівників, які працюють на підприємстві, в установі, організації або у фізичної особи понад п'ять днів. А отже працівнику, який приступає до роботи вперше, трудова книжка має бути заведена, в тому числі, фізичною особою - підприємцем.

Водночас згідно з п. 2.12 Інструкції №58, першу сторінку трудової книжки (на якій вказуються відомості про працівника) має підписати особа, відповідальна за видачу трудових книжок, і після цього поставити печатку підприємства (або печатку відділу кадрів), на якому вперше заповнюється трудова книжка.

На думку Мінсоцполітики, оскільки підприємець виступає роботодавцем, то першу сторінку трудової книжки заповнює він і ставить печатку у разі її наявності.

Від редакції: Як завіряти записи у трудовій книжці, якщо у підприємця не має печатки?

На це питання Мінсоцполітики раніше відповіло у листі від 03.12.2015 р. №492/06/186-15. Так, у разі відсутності у фізособи-підприємця печатки, записи у трудовій книжці завіряються його підписом. Фахівці Міністерства також зазначили, що норми Інструкції слід застосовувати в частині, що не суперечать нормативно-правовим актам вищої юридичної сили.

Пунктом 2.21-1 Інструкції №58 визначено, що трудові книжки працівників, які працюють на умовах трудового договору у фізичних осіб - суб'єктів підприємницької діяльності без створення юридичної особи з правом найму, та фізичних осіб, які використовують найману працю, пов'язану з наданням послуг (кухарі, няньки, водії тощо), зберігаються безпосередньо у працівників.

Щодо запису підприємцем в трудовій книжці про свою діяльність, Мінсоцполітики зазначило, що такий запис про період зайняття особою підприємницькою діяльністю не вноситься до трудової книжки.

Аналітика від Дт-Кт: прийняття на роботу до підприємця

Автор: «Дебет-Кредит»

На підставі: Міністерство соціальної політики

Рубрика: Праця та соціальний захист/Трудові відносини

Зверніть увагу: новинна стрічка «Дебету-Кредиту» містить не тільки редакційні матеріали, але також статті сторонніх авторів, роз'яснення співробітників фіскальної служби тощо.

Дані матеріали, а також коментарі до них, відображають виключно точку зору їх авторів і можуть не співпадати з точкою зору редакції. Редакція не ідентифікує особи коментаторів, не модерує тексти коментарів та не несе відповідальності за їх зміст.

30 днiв передплати безкоштовно!Оберiть свiй пакет вiд «Дебету-Кредиту»
на мiсяць безкоштовно!
Спробувати

Усі новини рубрики «Трудові відносини»